Succession ep 5: Norwegian Wood!

Halvveis i siste sesong av Succession er Jesse Armstrongs serie endelig ankommet Norge. Logan er død. Liket er kaldt nok til at begravelsen kan planlegges. Waystar skal driftes av nye ledere. Eller skal det selges?

Alt dette diskuteres i seksti minutter på et D2-vennlig konferansested i den norske fjellheimen. Hvordan gikk det? Her er ti tanker om ukens Succession-episode.

1— Norge i stedet for Sverige. Jeg blir positivt overrasket over at Norge faktisk ble nevnt som lokasjon. Vi husker jo da Tom Cruise filmet i Norge og på lerretet ble det til Goa. Siden Lukas Matsson og firmaet hans er svensk, og serien bare har snakket om å dra til Sverige, tok jeg for gitt at norske fjell skulle imitere svensk natur. Men neida! Som Tom og gjengen sier i starten av episoden: Sverige eller Norge, samma det. Fra et amerikansk ståsted er det et gyldig poeng, og det ble også til en god vits. At vi alle stammer fra de samme voldtektsmennene.

2— Smart bruk av norsk natur. De norske lokasjonene ble kult brukt. Trollstigen fungerte optimalt for å sette episoden. Svingete veier i oppoverbakke med truende overhengende foss ble en fin symbolikk for hvordan forretningslivet til The Roys er om dagen. Romsdalsgondolen var et fint sted for Roman å miste pusten. Ikke av høyden eller utsikten, men av bildene av pappa Logans lik oppkledd i kilt og/eller dress. Heldigvis fikk vi ikke se bildene, men jeg følte Romans mentale vertigo der han krøp sammen på gulvet av gondolvognen.

3— Fjellpakt. Vi fikk også tre forhandlinger. Først på Eggen Restaurant. Så ute in front of a live viking audience i campen. Så ute på Nesaksla, hvor Lukas Matsson drar ned glidelåsen på Fjellräven-buksen, pisser i friluft og går i clinch med en vonbroten og såret Roman Roy. Min favoritt er den tredje, som ble et naturlig klimaks mellom dobbel dose Roy og den svenske gærningen.

4— De tre søsknene Bruse. Som vanlig i Succession ga serien oss en mental statusrapport på hovedrollene. Roman har så definitivt ikke gjort pre-grieving, slik han påsto i forrige episode. Kendall forsøker desperat å være en slags slu terminator i CEO-versjon (aka Logan Roy), men opererer som alltid bare på innfall. Shiv er et frynsete aspeløv på grunn av bunnløs sorg og hemmeligholdt graviditet. Hun finner omsider tilbake til sitt hardtslående selv når hun får guidet Matsson og kvinnet seg opp med hanekamp med Tom.

5— We’re running this rap shit! Angående Kendall. Åpningsscenen i New York ga meg gåsehud av gammelt Succession-merke. Manhattan skyline. Sort diskret bil med privatsjåfør. Jay-Z på anlegget. Høyt. The Doors-sample på beaten. Låten «Takeover» kunne ikke vært mindre tilfeldig plassert. Sangen fra The Blueprint handler om Jay-Z som tar nødvendige grep for total dominans i rapbransjen. Det begynner med «R-O-C, we’re running this rap shit» før Jay-Z fillerister konkurrenten Nas med det hardeste verset noensinne. Prodigy fra Mobb Deep får også gjennomgå, før Jay-Z avslutter med «And all you other cats throwin’ shots at Jigga/You only get half a bar, fuck y’all n**gas». De er bare vært en halv setning. Vi har tidligere sett og hørt Kendall identifisere seg med Beastie Boys, Wu-Tang Clan og andre kjente NYC-rappere, nå er han klar for sin egen takeover av Waystar. Han ser seg selv i kongen av New Yorks gater, Jay-Z. Det er like gøy som det er feil. Perfekt åpning før trollnatur i Sunnmøre skal sparke bein på skyskrapermentaliteten. Men la oss dra tilbake til Norge.

6— Blodgiveren og milliardæren Lukas Matsson. Dette er likevel Lukas Matssons episode. Alexander Skarsgårds svenske tech-milliardær fikk greit med boltreplass i sesong 3. Nå får vi se enda lengre ned i hans mørke, ødelagte sjel. Først hinter han om at faren tok livet av seg uten forklaring. Så forteller han – høy på kola – Shiv om hvordan han trakasserer kommunikasjonsmedarbeideren Ebba, spilt av norske Elli Harboe. I god Succession-ånd blir ikke selve handlingene hans problematisert. Shiv diskuterer bare hvordan oppførselen – sende blokker med frossent blod til en eks som også jobber for deg – vil påvirke markedet. Gjennom episoden får vi Skarsgårds tårnende kropp – han har ikke gitt opp kroppen fra The Northman! – som nærmest truer de tre pinglete Manhattan-søsknene. Bare åpningen er enorm, da han med armene spredt ut som en ørns vingespenn tar imot dem med hetten nesten over øynene. «Rocksteady Crew!» flirer han og gjør situasjonen mest mulig ubehagelig for alle de nyankomne gjestene. På tampen kjører han nok en gang pissetrikset. Men i stedet for å urinere på Romans telefon som i sesong 3, pisser ham dem mentalt i trynet. Logan Roy er en kødd, og han ville skammet seg over dere, sier Matsson til en fragil Roman Roy, og han får akkurat den reaksjonen han håper på. Prikken over i-en settes når hans spire av en allianse med Shiv produserer et bilde av de nedtrykte brødrenes tryner på privatflyet. Denne episoden gjør Lukas Matsson til en mye større og dypere karakter. Samtidig viser det hvilket ødelagte menneske han også er. Mosogynist. Semi-psykopat. Empatiløs. Det kan sikkert også argumenteres for at han faktisk er mye verre enn de tre søsknene. Vi får se.

7— Skandinavia vs USA. Det var forfriskende å se hvordan den amerikanske amerikanskheten mister rytmen når den møter svenske forretningsfolk og norske omgivelser. Gerri vinner monologfesten med sin åpning: «Sure, they’re young and they’re fit,” she starts. “But they’re European. They’re soft. Hammocked in their social security safety nets, sick on vacation mania and free health care. They may think they’re Vikings, but we’ve been raised by wolves. Exposed to a pathogen that goes by the name Logan Roy. And they have no idea what’s coming to them». I de fleste andre serier ville de fortsatt å gjøre artig narr av skandinavisk rarhet. Succession lar heller de allværskledde skihopperne vinne de små møtene i starten. Scenen med skillingsbollene er det beste eksempelet på dette. Det er de dresskledde corporate snikmorderne som ser ut som tullingene, ikke kokken fra Muppet Show.

Her kan du høre Kieran Culkin forklarte at han ikke så de norske fjellene da han spilte inn sluttscenen med Lukas Matsson. Han måtte ta en tur opp igjen etterpå!

8— Det koster å være kar. Toms joggesko som Shiv forsøker å skitne til koster ca. 9000 norske.

Les også: Succession kler seg for slagmarken

9— Sex med noise cancelling. Greg forteller et vilt rykte om at Lukas Matsson har sex med noise cancelling øreklokker mens han hører på podkaster. Dette er ikke tatt ut av det blå, men inspirert av en historie om en av Hollywoods største stjerner.

10— Norge drar til Manhattan. I følge ordet på gaten ble Elli Harboe spurt av produksjonen om hun kunne være med videre etter episode fem var filmet. Det betyr at Ebba-figuren og hennes historie får leve videre i sesongen. Kan vi håpe på at amerikansk mediene får tak i historien om mursteiner av blod?

Episode 1: 10 tanker om sesongstarten på Succession 4

Episode 2: «It’s like Jaws, if everybody in Jaws worked for Jaws».

Episode 3: Var det egentlig så overraskende?

Episode 4: Lenge leve kongen! Og han andre fyren.