TV-premiere på Taxi på NRK1


Så var det endelig premiere på den nye NRK-satsingen Taxi, regi ved Ulrik Imtiaz Rolfsen. Hva synes vi om starten?

Hovedrollen i Taxi spilles av Adil Khan, som forøvrig er den mest karismatiske førsteelskeren jeg har sett snakke norsk på et filmlerret. Kanskje ikke den beste skuespilleren, men du verden for en star-quality. Ser folk på Twitter snakker om at Adil har Bollywood-potensial. Jeg tror han har ansikt til å lykkes i Hollywood.

Jeg har gledet meg til Taxi. Å bruke taxistanden i Oslo som utgangspunkt for urban multikulturell sosialrealisme er en nesten genial idé. Her finnes mange elementer som både politiet og krimforfattere burde se nærmere på: skattesvindel, gjengkoblinger, overvåkning av jenter. Skrev faktisk en kommentar om dette i VG i fjor, som skapte en del rabalder.

Likevel synes jeg Rolfsens norskpakistanere henger litt igjen i en annen tid, regissørens egen. Savner noen overraskende karakterer som utfordrer stereotypien mellom de nye ALI-yrkene (Advokat, Lege, Ingeniør) og de gamle – arbeiderklassepakistanere som kjører taxi. De siste årene har jeg for eksempel sett framveksten av en ny betydelig norskpakistansk middelklasse og en ny minoritetskulturelite. Dem skulle jeg gjerne sett beskrevet i film- eller bokform. Jeg tror nesten vi kan konkludere med at den typiske norskpakistaneren i Oslo på 80-tallet, som kjørte taxi eller trikk, er en utdøende rase. Pakkisen er død! Det er et framskritt for Norge.

Også var det dialogen da. Jeg tror ofte at det vi tror er dårlig skuespill i norsk film i virkeligheten skyldes slett manushåndverk. Her syndes det ganske mye i Taxi – mange av replikkene er kjedelige og lite oppfinnsomme, noen ganger nærmer det seg pinlig – i alle fall i starten. Vi må vel være så ærlige å si at norskpakistanere ikke er Norges motsvar til italienskamerikanere hva skuespillerråmateriale angår.

Ok, det var mye negativt. Det er ikke meningen. Synes Imtiaz Rolfsen er en kreativ regissør. Og at Taxi har et originalt utgangspunkt, og en god del kvaliteter. Drivet utover i episoden er upåklagelig også, andre halvdel var spennende. Jeg benker meg på nytt neste mandag.