Homeland sesong 4: Carrie, Teheran og en norsk fotograf

homeland-season-4-poster2 Carrie reiser rundt i Midt-Østen. Er hun inspirert av en norsk fotograf?

I 1999 reiste jeg for første gang til Teheran, og sammen med kompis og fotograf Ken Opprann dro vi rundt i dette underlige, gjestfrie og mystiske landet. Vi besøkte Khomeinis hjem, drakk te under broene i Esfahan, ble solbrent på Shah-ens øy Qish, ble arrestert i den hellige byen Qom, var på hemmelig fest nord i Teheran – hvor damene droppet burka for Gucci og danset til Bruce Dickinsons soloplate fra kassettspiller, besøkte treningssenter for svære persiske dudes, ble arrestert igjen i Mashhad og så en geit bli garrotert på motorveien.

Les også: Traileren for Homeland sesong 4

Men det kuleste av alt var den glohete junidagen vi tilbrakte i Behest-e Zahra, noen mil utenfor Teheran, i det gigantiske mausoleet som utgjør Ayatollah Khomeinis grav. I juni 1999 markerte iranerne 10-årsjubileum for dødsdagen til den bekmørke, elskede og hatede lederen for revolusjonen, og vi var på plass fra tidlig morgenkvist for å henge med hundretusener av menn og kvinner og barn som hyllet Mr. K.

Sjekk nettsiden til Ken Opprann her

I den gigantiske borggården sto menn på én side av muren, og kvinner på den andre siden med de yngste av ungene. Fotograf Ken, som har vært i de fleste av verdens land og har som lidenskap å dekke tro og religion og menneskers møte med sin Gud (sjekk boken hans Tro her), kom seg opp på muren som delte kjønnene. Mellom rop om Marg bar Âmrikâ – død over Amerika og tunge, rytmiske slag mot brystet og hender mot himmelen, besvimte folk i de 40 gradene som lå tykt over plassen.

Det var en av de mest spesielle opplevelsene mine noensinne (vi traff så også en eks-minister backstage, men det er en annen og enda rarere historie), men når jeg tenker tilbake på de seks-syv timene vi brukte der ute, er det ett bilde som kommer tilbake. Det er et av de kuleste bildene jeg vet om, et av mine favorittbilder av Ken:

ken_teheran2

Og gjett om jeg fikk flashback da posteren for Homeland sesong 4 ble lansert nylig, det er nesten så man skulle tro Carrie har sniktittet!

homeland-season-4-poster

Men i fullt alvor: Jeg tror selvsagt ikke det er kopiert. Det handler om at to fotografer har sett det samme kraftfulle uttrykket i det ene mennesket som skiller seg ut fra den mørke, suggererende massen av sorte burkaer. Dette ene individet som ser motsatt vei, har annerledes klær og bryter opp monotonien som preger religiøs hengivelse. Det er vakkert, litt skummelt og så gjør det at jeg gleder meg litt til neste sesong av sagaen om Carrie Mathison.

PS: Vi ble kanskje ikke arrestert i Qom og Mashhad, det er vel mest rett å kalle det anholdt. Hvorfor og hvordan vi kom oss ut av det får bli en annen bloggpost. Det involverer blant annet en vannpipe og Ole Gunnar Solskjær.