Terrorkrigens slutt? 9/11 Wars ser tilbake


Vi i redaksjonen i OP-5 har et usunt forhold til “war on terror”, det ble nesten for mange gode bøker om temaet. Nå oppsummeres det siste tiåret.

Mens de fleste (med rette) synes 00-tallet var et kjipt tiår preget av terror, sivilisasjonskamp og militarisme, er det samtidig ingen tvil om at det var en gullalder for moderne politisk sakprosa.

En mager trøst sier du? Javisst. Men siden tordenskyene fra Bush og bin Ladens æra er i ferd med å forsvinne, kan det være greit å lese en oppsummering av tidsånden som rådet da. Den boka finnes faktisk – under tittelen The 9/11 Wars. Den er skrevet av Jason Burke, The Guardian sin eminente krigskorrespondent, som har rapportert fra Afghanistan, Irak og andre steder det siste tiåret.

Da jeg leste mursteinen, ble jeg faktisk litt sentimental. Det minnet meg om tiden da jeg selv brukte tiden på å reise til Bagdad, Kabul og andre opplagte feriemål. Her er inngående og nyanserte beskrivelser av Irak etter den amerikanske invasjonen, det begynnende opprøret mot ISAF-styrkene i Afghanistan og den beste analysen av Pakistans stammeområder jeg har lest. Og han har gode kontakter i MI-5 og MI-6, det er helt tydelig.

Okey. Når jeg likevel synes denne boka hever seg over andre gode terror-bøker (se for eksempel denne og denne posten, så er det fordi Burke også har som målsetning å forklare ideologiske tendenser i muslimske land og i den muslimske minoriteten i Europa. Her er han uovertruffen. På elegant vis flettes drapet på Theo van Gogh og karikaturstriden inn i det store bildet.

Burkes budskap er positivt. Han ser klare tegn til at muslimsk ekstremisme er i nedgang, og til at spenningen i Europa er mindre enn den var for bare få år siden. Har han rett?

Les f.eks hans analyse her: