The Americans sesong 4: Biovåpen, Pastor Tim og Tainted Love

The Americans er fremdeles den beste serien der ute. Vi har sett de tre første episoden av sesong 4.

Har du skaffet deg billett til The Americans-toget? Er du med på denne oppsiktsvekkende turen gjennom familiedrama, spionthriller og lavmælt 80-tallsreferanser? Føler du deg som et femte familiemedlem i kupeen når Sovjet-spionene Phil og Elizabeth lyver for barna Paige og Henry atter en gang, samtidig som de sniker seg ut i natten for å drepe, spionere og dekke over at de dreper og spionerer?

Les også: 5 grunner til at du må se The Americans

Netflix har nå de tre første sesongene av The Americans tilgjengelig, men vi må snakke om de første episodene av sesong 4. De ligger skandaløst nok bare tilgjengelig hos amerikansk iTunes (oppskrift på anskaffelse nederst i saken), men skal visstnok dukke opp på Viasat4 eller Viasat TV6 snart.

Her er også massevis av spoilers, forresten. 

— Sesong 3 avsluttet med at Phil og Elizabeth ble presset til å innlemme datteren Paige i sitt virke som spioner for Sovjet i USA. Hun fortalte igjen pastor Tim, mens FBI-nabo Stan holdt på å miste jobben da hans høye spill om utveksling av Nina gikk skeis.

the-americans-4-3

— Sesong 4 begynner dempet og balansert, slik The Americans ofte opptrer som kontrast til de voldsomme hendelsene som driver serien. Her er det ganske så rolige familielivet skarp motsetning til når Clark (altså Phil i forkledning) forteller Martha om drapet på FBI-datamannen Gene. Phil/Clark har satt det opp som et selvmord, slik at alle skal tro at Gene var muldvarpen som plantet mikrofonen hos FBI, og dermed få Martha ut av søkelyset. Klassisk The Americans-grep, hvor gammeldags spionhåndverk må til for å dekke over annet gammeldags spionhåndverk som har slått feil.

— Vi får også en grundig og oversiktlig presentasjon av det som skal bli konfliktene utover i sesongen. De megaparanoide, fryktfylte blikkene til Phil og Elizabeth når de må forholde seg til William, den amerikanske forskeren som gir dem dødelige kjemikalier og virus som skal smugles til Sovjet. Den ubehagelig fromme Pastor Tim kommer i krysshårene til spionfamilien, skal han strykes med hårene eller drepes? Phil treffer Stans ekskone Sandra etter møte på den underlige selvtillitssekten, og det fører igjen til at Stan dytter hardt til Phil, som da har viruset fra William på innerlommen. Intenst.
the-americans-4-2

— Jeg synes ikke Nina-historien henger helt på greip, det føles mer som en distraksjon når vi blir sendt til Sovjet for å følge hennes spill. Håper det flettes skikkelig inn snart.

— Sesongens mest theamericanske scene så langt kommer i episode 2, da Phil dreper flyplassvakten på den shuttlebussen på JFK Airport. Typisk serien å legge “Tainted Love” i walkman-en til hun jenten foran dem når piloten nekter å ta imot viruset. Det minner meg om min favorittscene fra hele serien, da han sørafrikaneren blir kidnappet til tonene av Fleetwood Macs “The Chain”, tror det var midtveis i sesong 2.

— Meget god avslutning på episode 2, da Paige avslører at hun har fortalt Pastor Tim at foreldrene er Sovjet-spioner. Dermed låser hun foreldrene til at de ikke kan drepe ham, slik de hadde planlagt.

the-americans-4-1

— Det er mulig jeg var litt uoppmerksom, men jeg skjønner ikke helt hvorfor Elizabeth innynder seg med Korea-familien? Er det fordi mannen til hun morsomme damen er forsker samme sted som William? Er det han som skal i dem adgang til level 4, siden William bare er klarert for level 3?

— Dylan Baker er for øvrig suveren som forskeren William. Helt siden jeg oppdaget ham i ubehagelige Happiness for tyve år siden har han vært et velkommen karakteralibi i filmer og serier, i fjerde sesong av The Americans er han perfekt som sur, arrogant og misfornøyd forsker/overløper.

dylan-americans

— Det er vilt fascinerende å se hvordan The Americans klarer å holde Phil og Elizabeth troverdige som spioner gjennom  sesong etter sesong. De nærmer seg stadig personlig apokalypse, og akkurat når man tror de skal blåses, rykker de rett innenfor boblen av hemmelighet igjen. Det er som boligmarkedet; man tror hele tiden det skal snu, men så kommer det en 10 prosents økning år etter år. Men som alle som har sett The Big Short vet: før eller siden faller korthuset.

— Jeg klarer ikke å komme på en serie som begeistrer meg mer enn The Americans, og sesong 4 tar serien til nye høyder. Manuset kveiler seg perfekt mellom heseblesende spionasje og risping i familiehemeligheter, samtidig som det storpolitiske ruver som en tordenpakket sky i bakgrunnen. Serien introduserer til stadighet nye, interessante karakterer, musikkbruken er perfekt både for stemning og som tidsmarkør, og seerens sympati går fra offer til forbryter til offer og tilbake igjen. Eller: hvem er egentlig offer og forbryter her? Hva med Paige, som ufrivillig dras inn i foreldrenes spindelvev av løgn og krim? Eller Stan, som tøyer grensene for hva han har lov til som FBI-agent, er det for egen kjærlighets vinning eller for nasjonens beste? Og Phil og Elizabeth, har de ikke egentlig alltid gjort det de trodde var det beste for både familie og fedreland? Så mange spørsmål, og heldigvis så mange episoder av The Americans de kommende ukene.

Til slutt, her er oppskrift på hvordan skaffe seg amerikansk iTunes-konto:

Følg oppskriften på denne lenken så er du inne i varmen. Koder til å fylle opp kontoen med kjøper du via denne lenken, de kommer på mail etter noen minutter. Jeg har brukt amerikansk iTunes i halvannet år nå, og aldri hatt problemer med det. Da kan du også leie eller kjøpe filmer ganske tidlig, blant annet har de nå både The Hateful Eight, The Big Short og Star Wars: The Force Awakens tilgjengelig. Med en serie som The Americans kjøper jeg sesongpass. Det varierer i pris, The Americans var i øvre prissjikte med 35 dollar, mens andre serier er ned mot 18-20 dollar. Enkeltepisoder koster 3-4 dollar.