THE CAPTURE: Bli livredd, du er på kamera!

Hva kan overvåkingsbilder brukes til? BBC-thrilleren The Capture er like skremmende som spennende.
— Serietips: overvåkingsthrilleren The Capture på  TV 2 Sumo —

Overvåking er et viktig element i krim- og thrillersjangeren, men den nye BBC-serien The Capture treffer blink når den gjør kamera, overvåking og manipulasjonsmuligheter til selve plotet.
Shaun Emery slippes ut på gatene etter seks måneder i fengsel. Den unge soldaten ble først dømt for å ha drept en forsvarsløs Taliban-soldat, før en filmekspert vitnet i ankesaken om at hjelmkameraet med filmen som fikk Emery dømt ikke var til å stole på.

Samme kveld som han slipper ut blir han filmet mens han følger advokaten sin mot bussen, før han slår henne til bakken og drar henne inn i bilen sin. Politidetektiv Rachel Carey er utlånt fra antiterroravdelingen SO15 til Londons drapsavsnitt, og får saken. Det hele fremstår som en rett-frem kidnappingssak, men Emery nekter desperat for at kidnappingen i det hele tatt har skjedd.

Så forsvinner plutselig opptaket fra overvåkingskameraet, Emery løslates igjen og etterretningskolleger Rachel Carey aldri har hørt om krzper ut av treverket for å hjelpe til. Eller skal de egentlig skygge for sannheten, og i tilfelle: hvilken sannhet?

For tiden går det en altfor stille debatt om hvorvidt myndigheter kan filme og kjøre ansiktsgjenkjenning på oss borgere når vi er på for eksempel festival eller fotballkamp. The Capture løfter det hele opp til en historie om kriminalitet, terror, spionasje og etterretning, men samtidig som det er en nervepirrende spennende serie, stiller den noen viktige spørsmål: Hva kan overvåkingsinformasjonen og ansiktsgjenkjennelsen brukes til, hvem får tilgang på den, og hvordan skal vi kunne stole på de som eier opptakene?

På 2010-tallet har BBC vært knallsterke i thrillersjangeren (The Bodyguard, The Night Manager, Line of Duty, Luther m.fl), og med The Capture jobber de hardt for å beskrive fremtiden som allerede er her. Vi burde alle drive litt voksenopplæring på oss selv når det kommer til overvåking og de skumle mulighetene som følger med det, The Capture er et bokstavelig talt spennende sted å starte.

Alle seks episodene av The Capture er tilgjengelig på TV 2 Sumo/C More nå.