The Chain: Kan du kidnappe et barn?

Barnet ditt er kidnappet. Den eneste måten å få det tilbake, er å kidnappe noen andres barn. Thrilleren The Chain kommer snart til en bestselgerliste nær deg.

Når en del av jobben med å skrive om krim
er å lete ukentlig etter den nye store spenningsromanen, blir man fort immun mot forlagsskryt og salgstaler. Alle tror de har funnet den neste Flink pike eller Jeg er pilgrim.

Les mer: Gone Girl- psykologisk thriller-sensasjon
Les mer: I am Pilgrim – storslagen spiondebut

Det som derimot treffer, er når de største innen sjangeren står på toppen av Twitter-feeden og roper høyt om «årets mest spennende bok». Så da Don Winslow, Dennis Lehane, Gillian Flynn, Val McDermid og selveste Stephen King alle sammen meldte begeistret om Adrian McKintys kommende thriller, ble jeg veldig nysgjerrig.

Jeg har jo skrevet om Adrian McKinty før, men er ikke han en typisk kredforfatter som er tydeligst på radaren hos oss krimnerder? Neida, alt det skal endre seg 11. juli. Da slipper briten en bok basert på en idé så enkel og briljant at den automatisk blir årets store thrillersnakkis. Etter litt masing på McKintys agent lå et forhåndseksemplar av The Chain i postkassen min, tett pakket inn i en svart konvolutt med «YOU ARE NOW PART OF THE CHAIN» i store bokstaver ved siden av adressen min.

Dette var innholdet: En tidlig morgen får Rachel en telefon om at hun ikke kan ringe politiet, men må følge noen enkle ordrer: datteren Kylie er kidnappet, og eneste måten å få henne tilbake er å betale 25.000 dollars i bitcoin og kidnappe noen andres barn og kreve det samme. Hun er blitt et ledd i The Chain, en ond lenke du som offer aldri kan bryte. Da dør barnet ditt.

Ingenting med lanseringen av The Chain er tilfeldig. Heller ikke opphaussingen i forkant, som denne anbefalingen er en del av. Men durkdrevne McKinty og hans markedsførere har et ess i ermet: en briljant idé om det verste som kan skje, gjennomført til fingherspissene som en hårreisende og tett thriller.

Er det skummelt? Uhyre. Spennende? Til siste bokstav på siste side. Kan The Chain bli årets store thrillersuksess? Sannsynligvis. The Chain slippes 11. juli, forberéd deg på å diskutere kidnappingsskrekk med naboer, venner og familie i fellesferien.

PS: The Chain kommer på norsk tidlig 2020.