THE CONCRETE: Oppvekst, gangsters og mord

Daniel Abbotts debutroman minner om fjerde sesong av The Wire. Det handler om oppbvekst, basketball, gangsters, strippeklubber og mord.

Med nytt år og fersk kalender kommer også behovet for å oppdage noe nytt. I en sjø av veteraner og storselgere er det ingenting som slår å oppdage de nye stemmene, de ubeskrevne bladene som skal sette sitt preg på lesegleden i årene som kommer. Årets første store oppdagelse var den amerikanske debutanten Daniel Abbott og hans briljante og spennende oppvekstroman The Concrete.

Miles og Isaac vokser opp i hvert sitt hjem i den fattige delen av Grand Rapids, Michigans neststørste by. Miles er det uønskede resultatet av et destruktivt forhold mellom en lokal gangstersjef og en falmet popstjerne, Isaac er en av få hvite gutter på Michigans sørøstside. Begges mødre møter tidlig en voldelig død, og tilfeldighetene vil at Miles og Isaac lander i samme fosterhjem, hos ekteparet Jackson og Mae. Skildringene av oppveksten er ikke ulik det vi så i fjerde sesong av The Wire, sesongen som handlet om vakuumet som oppstår når verken hjem eller skole fungerer.

Gjennom øynene til foreldre, naboer, strippeklubbeiere, gangsterkids og venner blir vi med på de to guttenes ferd fra fattig barndom via skjør fosterhjemstilværelse til ungdomstiden da drømmer skapes og håp og tvil seiler side om side. Miles bil bli rapstjerne, mens Isaac vet ikke helt hva han skal gjøre med sitt voldsomme talent for basketball. Egentlig vil han kanskje bare være alene og skrive i notatblokken sin. Sammen og hver for seg går de forsiktig fremover i livet, samtidig som fortidens mørkes skyer ubemerket samler seg over dem. Henger mødrenes død egentlig sammen?

Historien om Miles og Isaac er ikke veldig komplisert, men med tolv forskjellige fortellerstemmer og elegante hopp frem og tilbake i tid blir det en oppsiktsvekkende dyp og medrivende fortelling. The Concrete er ikke en krimroman i tradisjonell forstand, men når puslespillet legges og Isaac og Miles formes fra barn til unge menn, tar det hele form av en sitrende spennende oppvekstroman om fattigdom, sex, porno, skilsmisse, drap og hvordan unge sjeler merkes for evig tid.

Kjøpe? The Concrete er foreløpig bare tilgjengelig som paperback, og kan kjøpes her hos Amazon

BONUSTIPS FRA MICHIGAN: The Concrete er lagt til Grand Rapids, som med sine 180.000 innbyggere ofte står i skyggen av Michigans største by, Detroit. I 2016 ga den skotske journalisten Stuart Cosgrove ut Detroit ’67: The Year That Changed Soul, som – tittelen til tross – er en bok om mye mer enn bare byens kjente miljø rundt Motown Records. Cosgrove forteller om dramatikk i The Supremes og Marvin Gayes bunnløse sorg over tapet av duettpartner Tammi Terrell, men også om Muhammed Ali-besøk, Martin Luther King, politiets regelrette henrettelser på Algiers Motel og de flammende opptøyene som raserte byen på sommeren. Detroit ’67 er første bok i en trilogi (Memphis ’68 og New York ’69 er også publisert), og varmt anbefalt lesning om politikk, kultur og popmusikk.