THE DISTANT DEAD: Hvem satte fyr på mattelæreren?

Sørstater, brennende mattelærere og mørke hemmeligheter. Heather Young har skrevet en smektende vakker og spennende krimroman.

Den viktigste valutaen i krimlitteraturen er hemmeligheter. I sin andre bok gjør Heather Young seg rik på krøkkete skjebner og desperat hemmelighold. The Distant Dead er en smektende vakker og vilt medrivende liten perle fra det USA vi oftest ser når utenrikskorrespondenter skal forklare bygda og Trump-tilhengere. Forskjellen er at denne historien tar oss med bak de rufsete hagene, den slitne malingen og den innbitte troen på at fortidens vaner var de beste.

Bak fasadene i den forblåste byen Lovelock kjemper hemmelighetene og tragediene om plass i menneskenes liv. Da eleven Sal en morgen finner lærer Adam Merkel brent i hjel i et kratt på vei til skolen, begynner en spennende avdekking av byens dypeste hemmeligheter.

Nyinnflyttede Adam var nyss kommet til Lovelock. Han hadde allerede rukket å få kjipe kallenavn av skolens kjekkaselever, men også vekket undring over hvorfor han forlot en professorstilling i Reno for å lære unger om algebra. Hans kollega Nora passer på faren sin, som sakte drikker seg i hjel i sorg over at han fyllekjørte Noras bror i hjel.

Sal bor på sin side hjemme hos onklene Gideon og Eyra. De er også i sorg etter at Sals mor og deres søster Gloria døde av en hjertefeil. Det er hvert fall det politimannen Jake har fortalt dem.
Hva skjedde da mattelærer Merkel ble satt fyr på? Alle hemmeligheter må ofres når Nora bestemmer seg for å grave i nåtid og fortid.

The Distant Dead låter kanskje som en trist bygdetragedie, men Heather Young har skrevet en vakker krimroman om prisen av hemmeligheter og betydningen valgene våre tar. Etter hvert som hun fargelegger innbyggerne i Lovelock, maler hun ikke bare et spennende bilde av en forbrytelse, men også noen nærbilder som er de og varmeste portretter.

Andre lesetips fra sør

Heaven, my home av Attica Locke
– Nå om dagen er det få som begeistrer mer enn Attica Locke. Det snedige krimplottet, de fargerike figurene og briljante beskrivelser av møtet mellom indianere, rasister, afroamerikanere og politi gjør Heaven, my home til en stor krimopplevelse.

Devil All The Time av Donald Ray Pollock
– Bloddryppende familiesaga, men også sterkt portrett av en hjemvendt WW2-soldat, en gitarspillende pedofil og den gudsfryktende mannen som dekker seg i edderkopper hver søndag.

The Confession av John Grisham
– 90-tallets thrillerkonge John Grisham herjer fremdeles bestselgerlistene, og hans nye æra startet med den vilt spennende Texas-romanen The Confession fra 2012. Den fortjener å bli oppdaget.