The Keepers: hvem drepte søster Cathy?

For snart 50 år siden forsvant søster Cathy Coskin i Baltimore. Ble hun drept fordi hun skulle avsløre den lokale presten? Netflix byr på dokuserien The Keepers.

The Keepers har premiere på Netflix 19. mai

Da Boston Globes gravende journalister i Spotlight-redaksjonen brettet opp den kanskje største kirkeskandalen i moderne tid i 2002, betød ikke det at prestene og kardinalene nyss hadde startet med overgrep og tildekkingsoperasjoner.

I 1969 forsvant nonnen søster Cathy Cesnik i Baltimore, før hun en måned senere ble funnet drept i et skogholt. Saken står fremdeles uløst, men gnager fremdeles dypt i sjelen hos elevene hennes, venninnene og andre i kretsen rundt den katolske jenteskolen Archbishop Keough High School.

Netflix-serien The Keepers graver sakte og respektfullt i miljøet rundt skolen, og skildrer hvordan to av skolens prester systematisk voldtok, psykologisk terroriserte og fraktet utvalgte, unge jenter til lokale politimenn for samme formål. Serien møter ofrene, men også jentene som kanskje visste, men ikke turde å si fra. Mens serien sirkler seg stadig nærmere skolens prester, går The Keepers også inn i kriminalsaken.

Hadde søster Cathy konfrontert presten Joe Maskell med mistanker om overgrep? Hva gjorde egentlig politiet for å komme til bunns i saken, og burde ikke kirken tatt ansvar tidligere?

I et true crime-utvalg hvor mord og gangsters kan bli gjort til mer underholdning enn hva spiselig er, minner The Keepers oss på kraften i god graving og grundige intervjuer. The Keepers er kanskje ikke eksotisk og sjokkerende nok til å bli Netflix’ nye Making a Murderer, men det er en dyptpløyende, sinnefremkallende dokumentar om et krimkapittel som ikke bør få lov å lukkes, nemlig den katolske kirkens gjentatte grusomheter mot barn og unge.

Det hjelper ikke å skjule seg bak røkelse, ritualer og fjonge hattekostymer når sannheten kommer på bordet.

Bonustips, et par dokumentarer til om den katolske kirkens overgrep:

Deliver us from evil (2006)
– Den mest kjente og vondeste dokumentaren om presten Oliver O’Grady, som misbrukte 50 gutter fra 70- til 90-talet.

Sex Crimes of the Vatican (2006)
BBC-produsert dokumentar som påstår at pave Benedict XVI gjennom sine tyve år som doktrineansvarlig i Vatikanet dekket over katolske presters overgrep.