The Newsreader: The Newsroom møter Anchorman i Melbourne i 1986

Dypt inne i strømmejungelen ligger seks episoder med det mest fengende mediedramaet du kan tenke deg. Vi anbefaler årets australske lekkerbisken The Newsreader.

Titt og ofte får jeg tips om serier som har gått meg hus forbi. Nylig kom det tikkende inn en melding om at jeg burde sjekke ut australske The Newsreader. Hæh? Ikke hørt om! Men jeg stoler på lesere som er så ivrige at de fyrer avgårde en tydelig mailanbefaling.

Så det var bare én ting å gjøre. Fyre opp strømmemaskinen og pløye gjennom. Det tok ikke lang tid, for snakk om fengende fortelling!

The Newsreader handler om en australsk TV-kanal i 1986. Den aldrende veteranen Geoff Walters (bildet i toppen) holder brautende stad som nyhetsoppleser. Ved hans side er Helen Norville (også på bildet øverst), en lynskarp isdronning med fans over hele landet og et rufsete forhold til eget pilleskap. Det har hun flere grunner til, men det mannsdominerte misogynistiske arbeidsmiljøet hun står i bidrar hver eneste dag.

I redaksjonen treffer vi blant andre hovedpersonen Dale Jennings, som du ser sammen med Helen Norville på bildet under. Han har drømt om å bli nyhetsanker siden han var bitte liten gutt. Dale forbereder seg intenst på sitt første forsøk når han får lov å lese morgennyhetene en tirsdag. Det går så til de grader ad undas.

Rundt dem finner vi den breiale sportsreporteren Rob Rickards. Vi blir kjent med strebende Noelene, som ikke forteller sin koreanske familie at hun jobber i TV. Vi måper og gaper av latter av verdens sinteste sjef Lindsay. Personlig likte jeg veldig godt den pene, frekke kameramannen Tim. Han får en viktig birolle.

Sammen kaster de etter pusten mens eksterne nyheter og internt drama kastes på dem som paintballkuler i et utdrikkingslag. Tsjernobyl skjer. Hiv/aids kommer til landet. Dingoen stikker av med en baby. Fergie skal gifte seg med Andrew. Halleys komet farer over himmelen. Challenger forsøker på det samme. Viktige ting fra begynnelse til slutt.

The Newsreader vant flere priser på AACTA Awards enn noen australske serier har gjort før. Det er forståelig. Anna Torv er fantastisk som fragil isdronning Anna Torv. Karakterene gis nydelige, overraskende utvikling. Det hele stemmes vakkert som en Stratovarius-fiolin opp mot et plott som elegant tikker inn på seks episoder. Til slutt får vi både en avslutning og et sterkt frempek om ny sesong.

The Newsreader er dypt drama, hysterisk komedie, deilig retrofest og ekstremt velskrevet dialogseanse. Tenk The Newsroom med Anchorman-nivå på estetikk, mens redaktøren til enhver tid er like sint som Philip Seymour Hoffmann da han knuser kontoret til sjefen i Charlie Wilson’s War?

The Newsreader er tilgjengelig på Viaplay nå. Sjekk ut!

/i