The Nice House On The Lake: apokalypse nå!

Snart får du se en av historiene hans som toppserie på Netflix. Det er på tide å bli kjent med James Tynion IVs prisvinnende univers.

James Tynion IV slo seg opp via DC-universet med sterke Batman-historier, men har hamret seg ut en karriere med egne skapninger. Selv har jeg anbefalt hans The Department of Truth her på OP-5. Snart leverer han også innhold til Midnight Mass-skaper Mike Flanagan, som skal lage serie av Tynions Something is Killing The Children. Da kommer Tynions fortellinger til å få et stort TV-publikum. Akkurat det skal jeg komme tilbake til. Nå vil jeg anbefale en annen av hans prisvinnende historier.

I The Nice House On The Lake treffer vi en gjeng unge voksne. Noen av dem kjenner hverandre, ikke alle. De er samlet på et nydelig hus ved en innsjø i Wisconsin. Fellesnevneren er Walter, som har invitert dem til en langhelg med luksus.

Så går verden under. Alle vennene deres brenner i hjel og fordufter live på Twitter og Instagram. Norah, Sarah, Rick, David og de andre i huset sitter sjokkerte igjen. Hvor er Walter? Hvem er han egentlig? Eller rettere sagt: hva er Walter?

The Nice House On The Lake er litt hipsterdrama med unge voksne som må forholde seg til livet etter apokalypsen. Det er likevel mest medrivende mysterium og hoderistende horror. Scifi-elementet dukker også opp. Det er vanskelig å ikke tenke på Lost. Mennesker som strander på samme sted, og mens vi blir kjent med dem viser det seg at ingenting er kanskje tilfeldig likevel?

Karakterene får bakgrunnshistorier, men like spennende er det å treffe dem i fremtiden. Flere av kapitlene åpner med at vi møter dem under brutale, bekmørke omstendigheter i fremtiden. Der har de blitt Mad Max-aktige einstøinger som kommenterer tungt på Walter og hva som egentlig skjedde i huset dagene etter verden gikk under.

James Tynion IV lar fantasien gå løpsk i serier som The Nice House On The Lake. Tegningene fra Alvaro Martínez Bueno er like fargesprakende og innbydende, men samtidig så kontrollerte og tydelige at de holder godt grep på historien. Det viktigste for at ikke historien går helt av skaftet, er dog at karakterene er helstøpte.

Spesielt Walter er en av de kuleste figurene jeg har møtt på en stund. En organisator og ledestjerne som også er melankoliker med dårlig samvittighet? Ja takk! Slik knyttes selv de mest kosmiske katastrofer tett til bakken på en brennende jordklode.

De seks første kapitlene er samlet i én bok. Tynion og medskaper Alvaro Martínez Bueno vant den viktige bransjeprisen Eisner Award for Best New Series for The Nice House On The Lake tidligere i år. DC Comics lanserer for tiden nye kapitler og blader, som senere i år samles i bok nummer to.