Errol Morris: – Why is betrayal important to you?
John le Carré: – It has a long familiy background.
Dette er en nøkkelsetning for The Pigeon Tunnel. Filmen er en dokumentar om John le Carré, kjent for våre lesere og verden som forfatteren bak Tinker Tailor Soldier Spy, The Spy Who Came In From The Cold og et titalls andre klassiske spionromaner. Han ble født David Cornwell, men tok navnet John le Carré da han begynte som forfatter samtidig som han jobbet for de hemmelige engelske tjenestene MI6.
Le Carré blir intervjuet av Errol Morris, som vant Oscar for fabelaktige The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara. Intervjuene er en bærebjelke i filmen, og tar form av både dialog, konfrontasjon og klassisk q&a. Eller er det et forhør? Errol Morris fryder seg åpenbart over å få snakke med en intervjuobjekt som tidlig sier at å bli intervjuet er som utøvende kunst.
The Pigeon Tunnel handler om spionasje, kald krig og menn i beige dresser som hvisker til hverandre. Men mest av alt er The Pigeon Tunnel en psykoanalytisk forestilling om forfatterens forhold til sin far, Ronnie.
Ronnie Cornwell var en ivrig forretningsmann og sjarmerende svindler. Eller con-man, som engelskmennene kaller det. Confidence Man. Le Carré forteller dypt om deception, betrayal, confidence og den dirrende gleden folk kan få fra å leve med flere identiteter. Han vokste opp med det, og så på nært hold hvordan faren opererte fra lag til lag i samfunnet, alltid på jakt etter en ny premie. Når dette klippes sammen med scener fra Tinker Tailor Soldier Spy, Smiley’s People eller andre klassikere, tegnes et uhyre interessant bilde av forfatterens oppvekst og personlighet. Spionnerder får massevis av subtile detaljer. Sjekk bare åpningen med le Carré som står i en skog av speil, en referanse til CIA-legende james Jesus Angletons favorittuttrykk om at kald krig var «a wilderness of mirrors». Frasen er forresten lånt fra et dikt av T.S. Elliot.
Selv sier John le Carré på et tidspunkt at spioner elsker «selvpåført schizofreni», en av mange myke, kule punchlines han leverer i samtalene med Errol Morris. De diskuterer Kim Philby, Berlin-muren og kaotisk historie, men lander til slutt med å snakke om det viktigste av alt i denne verden: hvem John le Carré egentlig er.
Siden vi ikke får høre fra andre enn John le Carré, er det fristende å vurdere hver eneste setning som nok en ny bit i i et puslespill. Hva blir sluttresultatet når alle bitene er på plass, John le Carré eller David Cornwell? Det føles uansett som om vi kommer tettere på forfatterskapet og personligheten, uansett hvilken av identitetene hans det måtte være.
Anbefales.
The Pigeon Tunnel strømmes på Apple TV+ fra 20. oktober.