The Playlist: Netflix hyller Spotify-gründer?

13. oktober har Netflix premiere på miniserien The Playlist. Den handler om hvordan den svenske tech-gründeren Daniel Ek skapte Spotify. Fortellingen er hans vei gjennom en desperat musikkbransje. Ulovlig nedlasting via aktører som The Pirate Bay ga stupende inntekter for både ansatte og artister. Da var det ikke lett for Daniel Ek å overtale desperate toppkakser til å bli med på en strømmetjeneste med gratisversjon.

Traileren fokuserer på Daniel Ek som en slags David mot platebransjens Goliat. En Jesus som fikser brød og vin til sultende artister. Jeg regner med at det ikke handler om hvordan Ek bruker millioner av dollar på lobbyister som skal sikre lover for å begrense artisters cut. Det handler sikkert heller ikke om at han svir av tre milliarder kroner på å få firmanavnet på Barcelonas drakter. Det er kanskje ikke så mye om at Ek indikerer at artister er late som ikke pumper ut musikk for selskapet hans hele tiden. Det blir kanskje sesong to?

Historien om Daniel Ek og Spotify er kompleks. Han bidro til å redde en bransje som sto ved stupet. Spotify gjorde raskt Limewire og The Pirate Bay og tilsvarende fildelingstjenester irrelevante i massemarkedet. Offeret var inntjening til de som skaper bransjen, artister. Seierherrene var bransjefolk, feterte artister og Daniel Ek selv. Jeg er spent på hvor mye plass det er til nyanser i The Playlist.

The Playlist er for øvrig regissert av norske Per-Olav Sørensen og Hallgrim Haug. Førstnevnte har gjort suksess med alt fra Nobel , Quicksand, Hjem til jul og Arvingen. Hallgrim Haug har slått seg opp som fotograf på Lilyhammer og Swedish Dicks.