The Queen’s Gambit: Det virkelige geniet bak Beth Harmon

Hva har en seksti år gammel Paul Newman-film med The Queen’s Gambit å gjøre? Veldig mye!

Da Netflix i det stille lanserte The Queen’s Gambit i høst, så de neppe for seg at serien om det skulle bli en av tidenes suksesser. Fortellingen om det pilleavhengige sjakkgeniet Beth Harmon har også sørget for at salget av sjakkbrett går i taket. For min egen del, som aldri har vært noen stor sjakkspiller, har serien gitt meg en annen besettelse: Walter Tevis.

Amerikaneren skrev seks romaner, The Queen’s Gambit var den nest siste. Den kom ut i 1983, året før hans død. Boken er vanskelig å sette i bås. Som serien er den en smart miks av thriller, sjakknerderi, oppvekstroman og familiedrama. Det mest interessante er kanskje hvor mye boken har direkte linjer tilbake til Walter Tevis’ debut fra 1959, The Hustler.

Den handler om «Fast» Eddie Nelson, talentet som slår seg opp som pengemaskin i det lyssky biljardmiljøet. På veien går han på et smertefullt tap mot legenden Minnesota Fats, og mellom drinkene i biljardhallen innleder han et forhold til tørste Sarah. Dialogene dem mellom er en stilstudie i ung alkoholisme og desperasjon. Det er som å lese en blåkopi for boken Tevis skrev 25 år senere: The Queen’s Gambit

https://youtu.be/67faCqmcXjE

The Hustlers mørke forholdsskildring fikk nye dimensjoner da den ble filmatisert med Paul Newman i 1961. Som i The Queen’s Gambit er det en vond, men overraskende fengende beskrivelse av jakten på seier, kjærlighet og et noenlunde verdig liv i en uverdig verden.

Boken startet Tevis’ karriere, gjorde Paul Newman til megastjerne, og 25 år senere kom en annen jypling på banen for å filmatisere Tevis egen oppfølger. 

I Martin Scorseses The Color of Money er Paul Newmans «Fast» Eddie Nelson blitt mentor og brennevinsdistributør, mens en kvalmende selvsikker Tom Cruise er protesjeen Vincent Lauria. Hans eneste avhengighet er biljard og eget selvbilde, og på mange måter et oppspark til den langt mer sympatiske Beth Harmon.

https://youtu.be/k7gmrKAFshE

I Tevis vidunderlige verden av unge talenter og tunge utfordringer passer han likevel godt inn. Som i The Queen’s Gambit er den nesten for enkle moralen at man må selv sørge for suksess i eget liv. Slik sett blir Walter Tevis den mest amerikanske forfatteren av dem alle.

https://youtu.be/CDrieqwSdgI

Walter Tevis’ beste bøker

The Hustler (1959)
— Denne oppsiktsvekkende debuten var basert på Tevis’ egen erfaring med deltidsjobb i en biljardhall. Perfekt blanding av 50-talls noir, lureri og biljarddetaljer.

The Queen’s Gambit (1983)
— Da Tevis var barn, var han innlagt med alvorlig revmatisk feber. Medisinregimet han da ble underlagt skal være inspirasjonen til Beth Harmons pilleavhengighet i The Queen’s Gambit.

The Man who fell to Earth (1963)
— Tevis går lekende lett fra sjakk til science fiction. Denne joviale fortellingen om en alien som dumper ned på jorden ble filmet med David Bowie i 1976. Nå planlegges det ny serie av The Man who fell to Earth.