The Silent Wife: Scener fra et ekteskap

harrison
The Silent Wife er blitt en liten sensasjon i USA i sommer. Ikke uten grunn, her snakker vi et lavmælt og fengslende psykologisk thrillerdrama. Har A.S.A. Harrison skrevet en ny Gone Girl?

For noen dager siden var jeg ferdig med nok en Vince Flynn-roman om den voldsglade høyreagenten Mitch Rapp. Selv om jeg liker romanserien veldig godt, ble Memorial Day i meste laget. Jeg liker Mitch Rapp-romanene når de har bittelitt med nyanser, her var det som om Karl Rove og Donald Rumsfeld onanerte hverandre mens de skrek sine skitneste fantasier til Dick Cheney.

UANSETT. Jeg trengte noe veldig annerledes å lese på. Etter litt søking på internetten kom jeg over A.S.A. Harrison sin The Silent Wife, hyllet av kritikere og kjennere. Som sagt, så kjøpt.

The Silent Wife handler om et ektepar – Jodi og Todd – som sklir fra hverandre. Det vil si, de er allerede langt unna hverandre, men lever i en slags balanse hvor hun overser hans utroskap, og han holder noenlunde anstendighetsnivået på hvordan han oppfører seg.

Les også: Har William Landay skrevet årets thrillersensasjon?

Historien er fortalt fra to dryppende subjektive tredjepersonsperspektiv, HIM eller HER. Altså HAN og HENNE. Slik bygger Harrison nøysommelig opp et bitelite univers hvor leseren får innblikk i de dypeste, mest selvransakende tankene fra Jodi og Todd, og det tok ikke lang tid før jeg ble helt bergtatt av dette mikrouniverset av fasade, kjærlighet, utroskap og vennskap.

Hvem snakker sant, hvem pynter på sannheten, hva er virkelig og hva er synsing. Selv om det fremstilles mer som et drama enn thriller, får hele historien et dystert og intenst preg av at Jodi allerede på side 1 innrømmer at hun har drept noen. Så mens historien rulles sakte ut via de to hovedpersonene, lurer man hele tiden på det uunngåelige: hvem har Jodi drept, og hvorfor?

Det er ikke mulig å snakke om The Silent Wife uten å nevne Gone Girl. Begge bøkene bygger opp sine egne verdener hovedpersonenes øyne, og som leser blir man hele tiden sitte å lure på hvor den objektive sannheten ligger. Men The Silent Wife er på ingen måte et dårlig forlagsforsøk på å kapitalisere på Gone Girl-suksessen. Boken er nemlig skrevet av 65 år gamle A.S.A. Harrison, og det skulle være hennes debutroman. Dessverre døde hun før boken kom ut, så dette blir stående som hennes eneste bidrag til verdenslitteraturen.

Les også: Aslak skrev tidlig om Gone Girl

Om jeg skal selge inn The Silent Wife på kommersielt vis, vil jeg dog kalle det en lavmælt, intens og voksen utgave av Gone Girl. Vi snakker ikke Williamsburg og unge hipstere, her er det et Chicago-par i midten av 40-årene hvor han er real estate-utvikler og hun er psykolog. De spiser bra, reiser litt, lærer seg å lage digg mat, og bor i en feiende flott leilighet med lekker utsikt. Når forholdet deres rives i stykker, er det beskrevet detaljert og effektivt og vondt.

Les også The Guardian sin anmeldelse av The Silent Wife

Dette er på ingen måte en heseblesende Dan Brown-thriller eller plot-twister av Harlan Coben-nivå, men en velskrevet, subtilt dramatisk og enormt fengslende bok. Jeg kjøpte The Silent Wife på Kindle en ettermiddag, og noen timer senere var det blitt mørkt ute uten at jeg merket det. Jepp, det er den typen bok. Anbefales altså på det sterkeste.

Her kan du kjøpe The Silent Wife hos Amazon.com, kun 9 dollar på Kindle!