Bare jeg som husker denne filmen? The Spanish Prisoner fra 1997

Det er femten år siden jeg så The Spanish Prisoner, men jeg innbiller meg at den holder seg.

Her om dagen satt jeg og tenkte på hvilke manusforfattere jeg liker best, et sidespor etter å ha sett mye på The Newsroom, den nye serien til briljante Aaron Sorkin.

Da begynte jeg å tenke på David Mamet, denne underlige og konservative Hollywood-forfatteren som skrev overveldende Glengarry Glen Ross (først teaterstykke i 1984, så film i 1992).  Sjekk bare drittsekkmonologen til Alec Baldwin her, og husk at Don Draper er en fantasi, det er slik salgsarbeid egentlig gjøres:

…eller Al Pacino-monologen her:
Uansett: Noen år senere tok David Mamet tak i Steve Martin, mannen vi kjenner mest fra 80-tallskomedier og hans stive, kunstige og rasende festlige smil, og gjorde han til mystisk conman (eller var han egentlig det…?) i The Spanish Prisoner.

Sammen med Rip Torn og en haug andre kompetente skuespillere snakket Steve Martin seg gjennom den intrikate, stemningsfulle og ganske så spennende filmen om forretningshemmeligheter, penger, CIA, svindlere, femme fatales og den slags.

Jeg tar meg selv i å tenke på The Spanish Prisoner med jevne mellomrom, og nå dukket den altså opp igjen. Tror jommen jeg må se den på nytt i løpet av høsten, for en film som har okkupert en liten krok av hodet mitt i femten år må da ha noe for seg.

Noen andre som husker The Spanish Prisoner?