The Vow: Scientologi, bare uten romfart

Er det så farlig å ha skjerf med forskjellige farger rundt halsen? Dersom du er med i NXIVM er det bare å løpe for livet. Vi anbefaler sektdokumentaren The Vow.

Dokumentarserien The Vow på HBO Nordic handler om NXIVM. Det er en amerikansk sekt som driver med selvutvikling og sånt, men også en haug andre ting. Veldig kjipe ting. NXIVM er startet av Keith Raniere, Han startet NXIVM-utdanningen Executive Success Programs som 38-åring i 1998. Da var han en pianospillende, smilende semi-hippie som spilte volleyball på natten (lang historie) og fikk folk til å bli bedre utgaver av seg selv.

Alt vel så langt, men om du spoler frem til 2018 så var han dømt for sex trafficking, organisert kriminalitet, straffarbeid og overføringsbedrageri. Hva i alle dager skjedde på de tjue årene, og hvem sørget for at det kunne skje? Hvorfor går medlemmene rundt med skjerf av forskjellige farger? Hva er greien med volleyball på natten? Hva skjer med det hemmelige kvinnenettverket i NXIIVM? Alt dette handler The Vow om når den følger noen utbrytere fra NXIVM.  Det du får ser er mildt sagt sjokkerende.

Her er 5 grunner til å se akkurat denne serien om en kult. 

1— Dramaturgien er superb. I starten tenkte jeg at NXIVM virker som et ryddig, men kanskje litt rart opplegg. Hva er galt med å stramme opp beslutningsvegringen og kvitte seg med litt angst i hverdagen? Dermed luller serien deg inn i det samme tankesettet som medlemmene blir. Etter hvert bretter de ut de personlige historiene og organisasjonens opphav, samtidig som Keith Raniere og hans nærmeste portretteres. Resultatet er TV-krutt. 

2— Tilfanget på kilder, film og arkiv er omfattende. Det disponeres også perfekt. Vi får intervjuer med medlemmer, åpne opptak fra innsiden, hemmelige lydopptak, promofilmer, private opptak fra utviklings-sessions og så videre. Det virker som sekten er grundig dokumentert, og at alt er med her. Legg også merke til den enormt effektive illustreringen av telefonsamtaler og hemmelige opptak. Spitzenklasse, som tyskeren sier begeistret.

Mer doku: Se Helvete på NRK, historien om norsk black metal

3— Synes du det er artig med dokumentarer om scientologi? Dette er helt der oppe på nivå. Som en kompis sa: NXIVM er som scientologi, bare uten romfart. 

4— Bronfman-familien dukker også opp. Pappa Edgar Bronfman eier det kanadiske selskapet Seagram, som en gang var verdens største distributør av brus- og sprit. De kjøpte i sin tid plateselskapet Universal Music, men det er en annen historie. Poenget er at familien er stinkende rik, og to av Edgars døtre har i praksis finansiert NXIVM. 

5— The Vow er rørende titting, og historien føles viktig. De involvertes kamp for å komme seg ut, og grepene de tar for å kjempe mot Raniere og hans lakeier gjør enormt inntrykk. The Vow er gravende journalistikk og true crime av aller ypperste sort, og gir en fornyet tro på at onde krefter kan bekjempes. Løp og strøm!

PS: Kristin Winsents har anbefalt meg å høre podcasten Escaping NXIVM. Den ble sluppet før The Vow.  Sjekk her.