Strålende krimdebut om en hvit varebil

Dette er Tenderloin, San Francisco-bydelen med høye drapstall som er åsted for en av årets kuleste krimdebutanter.


Tidligere i dag leste
jeg at det advares mot en hvit varebil som kjører rundt i Oslo-området og kidnapper hunder. Det vil si, sjåføren eller noen i bilen forsøker å ta hunder fra eierne deres. Rare greier.

Men da kom jeg til å tenke på at en av årets desidert beste bøker er The White Van av Patrick Hoffman. Ok, kanskje litt tynn kobling mellom dognapping og en amerikansk krimroman, men uansett. Hør bare her:

Har du også levd i den villfarelse at San Francisco er en fredselskende by av snille hippier og glade partyhomser som bare vil gi deg blomster i håret? Da er det på tide å dykke ned i byens mørkere sider, som Hoffman skriver så treffsikkert om. The White Van er ikke bare lagt til San Francisco, vi skal til bydelen Tenderloin, hvor Dashiell Hammets Sam Spade hadde kontor i Malteserfalken (1930) og drapsraten på 2000-tallet fremdeles er urovekkende høy.

I februar kom Patrick Hoffman brakende inn i krimverden med The White Van, hvor han bruker alle sine erfaringer fra jobben som etterforsker (for offentlig oppnevnte forsvarere, altså prøve å renvaske tiltalte) til å fortelle historien om den slitne partypiken Emily Rosario. Hun treffer en mystisk russisk forretningsmann på et bar i det farlige Tenderloin-distriktet, og før hun har sagt ikke-røyk-crack-med-fremmede-russere er hun blitt spydspiss i et avansert bankran i San Francisco. Emily står crackhøy inne i en bank, mens russiske gangsters sitter i en hvit van utenfor og regisserer ranet.

Ranet fremstår velregissert og proft, før vi får historien fortalt fra russeren, en politimann på stedet og den mystiske gamle damen som ordner og styrer. Hoffman skriver om en by han åpenbart kjenner og elsker, og hans sympati for mennesker som havner i umulige, kriminelle situasjoner skinner gjennom. Hoffman skriver kjapt og fengende, og er briljant der han skildrer The Wire-aktig liv i bakgater og på brune barer via karakterer som er coole på utsiden og nølende og usikre bak fasaden. Sam Spade møter Marlo og Stringer Bell? Gjerne det.

Her i OP-5-redaksjonen elsker vi smarte, skarpe debutanter, og Patrick Hoffman skriver seg rett inn i våre kriminelle hjerter med The White Van. Løp + kjøp. Her er Kindle-lenke hos Amazon.