The Wire i Göteborg? Ny krim på SVT, se den nå!

ettorochnollor-pistolhot
Søndag kveld gikk første del av den svenske krimserien Ettor och nollor på SVT. Stikkord er gategangsters, griskhet, skitten business, og den tidligere popstjernen Stakka Bo. Første episode kan du se nå!

I går viste SVT første episode av Ettor och nollor, en slags miniserie på to 90-minutters episoder. Serien er regissert av Johan Renck, som for noen kanskje er mest kjent som popstjernen Stakka Bo. Han har også skaffet seg en solid TV-karriere, og blant regissert episoder av både Breaking Bad og The Walking Dead.

Men nå er det Ettor och nollor som gjelder. Jeg skal ikke avsløre så mye av handlingen, men kan si såpass at det begynner med en tjallboms som blir arrestert av sikkerhetspolitiet, mistenkt for alvorlig datakriminalitet. Konfrontert med at FBI vil ha ham utlevert (de strekker troverdigheten her, menmen), setter Sebbe i gang med å tyste på halve Göteborg.

Denne første episoden var fengende storbykrim, gritty som The Wire og tidvis småkomisk som Fargo. Småkomisk i den forstand at folk er ganske så mislykkede når de prøver på sine grandiose skurkeplaner. Dette er ikke Stureplan og Snabba Cash, det er forstad og joggedress.

Karakterene er tidvis veldig karikerte. Altså: hvite menn i badstu som planlegger korrupsjon og kaller muslimer for “sandnegre”? Skurk som tygger tyggis manisk? Businessmann med altfor dyre klær og for lite selvtillit? Alt er med. Men det hele fungerer strålende på grunn av flotte fortellergrep og en smart måte å velte ut plottet på. Vi snakkes etter du har sett første episode, den finner du på denne lenken.

PS: Om du ikke vil se min teori om hva hele serien er bygget på, ikke scroll videre nå.


—DET MÅ DA VÆRE KEYSER SOZE-TRIKSET HAN SEBBE DRAR?