The Wire: ti år senere

Hva gjør Omar på i 2018? I dag er det ti år siden siste episode av The Wire rullet over amerikanske TV-skjermer. Vi feirer.

For tiden ser jeg The Wire om igjen. Så når det viser seg at det er  10 år siden siste episode rullet over amerikanske TV-skjermer, begynte jeg å tenke over hva alle disse favorittene fra Baltimore. Hva skjedde med karrierene deres? Hva har de gjort, og hvor er de nå? Tid for en gjennomgang!

Michael B Jordan/Wallace

— Wallace var nok aldri skapt for å stå på hjørnet, men Michael B. Jordan er skapt til å være skuespiller! For tiden spiller han i hiten Black Panther. Filmen er bra til superheltfilm å være, og Jordans opptreden som skurken Erik Killmonger er i mine øyne det absolutte høydepunkt. Likevel gleder jeg meg enda mer til å se ham i den kommende HBO-filmatiseringen av Fahrenheit 451, hvor han spiller mot en annen favoritt, nemlig Michael Shannon!

Michael K. Williams/Omar

— Omar var favorittfiguren til selveste Barack Obama. Williams har gjort strålende karriere etter The Wire, i tillegg til stor innsats i Boardwalk Empire ble han også nominert til en Screen Actors Guild-award for 12 Years a Slave. Williams skulle egentlig ha en rolle i den kommende Han Solo-filmen, og jeg ble dypt skuffet da det viste seg at han ble erstattet. Likevel er noe å se frem til, da han snart er ute med The Red Sea Diving Resort, hvor han spiller med blant andre Greg Kinnear, Ben Kingsley og Chris Evans.

Amy Ryan/Beadie Russel

Det er skarp konkurranse om hvem i The Wire-ensemblet som er den mest talentfulle skuespilleren, men Amy Ryan må uansett med i diskusjonen. Hun er teaterskuespiller med to Tony-nominasjoner, og ble også Oscar-nominert for rollen sin i Gone Baby Gone. I det siste har hun spilt i noen ordentlige storfilmer, som Birdman og Bridge of Spies, i tillegg til å ha en rolle i den amerikanske versjonen av The Office. Selv gleder jeg meg til å få sett henne i Abundant Acreage Available, et Scorcese-tilknyttet familiedrama som fikk gode skussmål på fjorårets Tribeca-festival.

Lance Reddick/Lt. Daniels
— Lance er rå. Han spiller i OP-5-favoritten Bosch, sammen med The Wire-kollega Jamie Hector (Marlo Stanfield). Dessuten har han vist seg å være like bra i dårlige filmer (White House Down, Jonah Hex) som han er i gode filmer (John Wick, Oldboy). han er også en habil stemmeskuespiller, med en stor rolle i dataspillserien Destiny. Og attpåtil mestrer han humor:

Dominc West/Jimmy McNulty

— Jeg har aldri helt likt McNulty. Kanskje fordi jeg alltid sliter med rollefigurer som insisterer på å ødelegge for seg selv, eller kanskje fordi Dominic Wests opptreden som Theron i 300 sementerte ham som nevemagnet. Likevel må jeg vel innrømme at West kan skuespill. Han er aktuell som Jean Valjean i en ny miniserieversjon av Les Misérables, hvor han får spille mot fantastiske David Oyelowo. Han skal også spille faren til Lara Croft i den nye Tomb Raider-filmen, som ser overraskende fet ut basert på traileren. Der skal også to av våre absolutte favoritter, Alicia Vikander og Walton Goggins, medvirke.

Aiden Gillen/Tommy Carcetti
— Nei altså, jeg gidder ikke skrive om Game of Thrones her. Men Gillen spiller også i den gode irske krimdramaserien Love/Hate (les Asbjørns feiring av den her) og har en opptreden i en av de beste seriene vi har for tiden, nemlig Peaky Blinders. Ikke minst, så spiller han i Calvary. Gå og se Calvary med en gang!

Idris Elba/Stringer Bell

— Det er vel ikke mulig å skrive denne artikkelen uten å nevne Idris Elba. Idris er med i alt for tiden, og er visstnok snart tilbake som Luther. Han er like fantastisk hver gang. Uansett om det er Star Trek, Finding Dory eller Call of Duty. Men han kunne kanskje spart seg for den Macklemore-videoen.

Sonja Sohn/Kima Greggs

Jeg syns Sonja Sohn bør nevnes her, selv om hun ikke har hatt all verden til skuespillerkarriere etter at The Wire avsluttet. (Men hun jo dukket opp i Op-5-favoritten The Good Wife)

Etter The Wire tok hun nemlig en pause fra skuespill for å bli aktivist i Baltimore. Hun leder veldedighetsorganisasjonen reWIRED for Change, og har også regissert Baltimore Rising, en sterk dokumentarfilm om byens sosiale problemer. Helt ute av gamet er hun dog ikke, og jeg er veldig gira på å se henne i den nye Lena Waithe-serien The Chi!

 

Isiah Whitlock Jr./Senator Clay Davis

— Sist men ikke minst må jeg bare raskt nevnte Isiah Whitlock Jr. Jeg har nemlig bursdag snart, og hvis noen lurer på hva jeg ønsker meg…