Ting vi gleder oss til i 2014 – del 1

Benedict Cumberbatch som engelsk kodeknekker? Oh yes, det er en av tingene vi gleder oss mest til i 2014.

2013 er allerede glemt og begravet, og nå ser vi frem mot et år fylt med spennende TV-serier, sjokkerende thrillere, mørke krimhistorier og storslagne eventyr. Her er første del i vår miniserie om ting vi gleder oss til i 2014. Helt urangert, altså. Bare nummerert for oversiktens skyld.

1. David Fincher sin filmatisering av Gone Girl

Gone Girl av Gillian Flynn var en av de beste bøkene som ble sluppet i 2012, og den desidert mest spennende. Nå skal historien om Nick og Amy, ekteparet som flytter fra hipster-Brooklyn til småby-Missouri og ender med krangel/forsvinning/drap, bli film med Ben Affleck og Rosamund Pike i hovedrollene. Om du fremdeles ikke har fått med deg Gone Girl og bokens overraskende vendinger, sjekk vår omtale her. Med regi av David Fincher (Se7en, Zodiac) kan Gone Girl bli årets thriller, det er hvert fall sikkert er at det blir voldsomt mye forhåndsomtale og buzz. Vi blir nok skyldige i det også.

2. Tom Egeland tar oss med til Jerusalem i Den trettende disippel
— 6. mai er det bare å rydde kalenderen, finne frem godstolen og skru av mobilen, for da skal det leses bok. Albinoarkeologen Bjørn Beltø er nemlig tilbake på nye eventyr. Tom Egeland har bevist flere ganger at han er en spenningsforfatter av internasjonal rang, og Den trettende disippel kan fortsette den trenden. I følge Egeland selv handler det om en israelsk arkeolog som forsvant i 1978, og nå skal Beltø og arkeologens datter ut i verden for finne ham. Da blir det besøk til Firenze, London, Jerusalem og sikkert et par steder til, dette høres ut som vintage Egeland. Norges Indiana Jones er altså offisielt tilbake.

3. Denne mannen som den beinharde L.A.-detektiven Harry BoschYJ4gXAEWW4p-OaxaGHG1okoSgI7c6-shMfINvpmN61s,yj340vBameZvBRQxogiCPWWf-ZakMwrjGH5jlFB1dVI
— Titus Welliver spiller tittelrollen i pilotepisoden om detektiven Harry Bosch, som Amazon har bestilt. I tilfelle noen har gått glipp av det, er Michael Connellys jazzelskende, ensomme og rettferdige L.A.-detektiv Harry Bosch en av redaksjonens virkelig store favoritter. Forventningene er skyhøye til at Bosch skal a) bli politikrim på sitt beste og b) bli så godt mottatt at Amazon bestiller en hel sesong. Kommer på Amazon Prime – tilgjengelig med Unblock-US og lignende – i februar.

Les også: – Harry Bosch can be realer on screen

4. Sherlock som kodeknekker i The Imitation Game, med norsk regi
— Manuset til WWII-filmen The Imitation Game gikk lenge runden i Hollywood uten at det ble filmatisert. På et tidspunkt var Leonardo DiCaprio knyttet til prosjektet som den engelske kodeknekkeren Alan Turing, den briljante krigshelten som fikk livet sitt ødelagt av myndighetene fordi han var homofil. Til slutt fikk heldigvis Benedict Cumberbatch – kjent for sin briljante tolkning av Sherlock Holmes i Sherlock og fra Tinker Tailor Soldier Spy – hovedrollen, og norske Morten Tyldum debuterer med denne filmen som Hollywood-regissør. The Imitation Game kommer på kino sent i 2014, dersom ting går noenlunde etter planen.

5. The Americans sesong 2

— Denne FX-serien leverte en av de mest oversette førstesesongene på lenge. The Americans sin første runde var smart skrevet, lekkert laget og medrivende spilt spiondrama fra 80-tallet. Et helt vanlig ektepar i en suburb utenfor Washington er plantet i USA som sovjetiske agenter, og må doble som hockeymums og dyptpløyende undercoveragenter. Sjukt spennende. Sesong 1 av The Americans slippes på DVD/Blu-ray 11. feb på sone 1, sesong 2 har premiere i USA 26. februar.