Tips til deg som savner True Detective

true-detective-poster-16x9-1
Nic Pizzolatto er geniet bak årets TV-serie så langt, True Detective. Han har mer å by på.

Årets TV-sensasjon så langt er definitivt True Detective, HBO-serien om Rust Cohle og Marty Harts mørke ferd gjennom flere tiår i Louisiana. Åtte episoder rent gull fra seriegiganten.

Det var mange smarte folk involvert i serien – blant andre regissør Cary Fukunaga, skuespillerne Matthew McConaughey og Woody Harrelson, og fotografen Alan Arkapaw – men det store geniet var forfatter Nic Pizzolatto:
nicpizzolatto

I den anledning må vi få anbefale hans debutroman Galveston fra 2010. I likhet med True Detective handler boken om fordømte skjebner, mørke sjeler, lyssky kriminelle og menneskehetens tilsynelatende fortapelse.

Les også: Aslak oppsummerer True Detective

Vi følger torpedoen Roy Cado, som i løpet av bokens første sider får diagnosen dødelig kreft, blir sviktet av mafiasjefen som gir ham stadig kjipere oppdrag, legger på rømmen med en ung suspekt kvinne, og til slutt befinner seg i Galveston, Texas.

Les også: Asbjørn, altså meg, oppsummerer True Detective

Etter hvert forstår vi at dette er flashbacks til tidligere hendelser, for vi treffer også en noenlunde tilfreds gammel mann som bor ved sjøen og mimrer om de fæle tingene som har skjedd noen tiår tilbake. Er dette Roy vi møter, skulle ikke han dø av kreft? Hva skjedde på det trailerpark-aktige hotellet Roy leide seg inn på? Observante True Detective-fans vil allerede her merke tydelige paralleller til seriens lek med perioder, flasbacks og mennesker full av mystikk.

Når i tillegg Roy i starten av romanen skjærer opp ølbokser og lager små menneskefigurer av dem…vel, da skjønner man at alt henger sammen med alt.

Sjekk årets beste spilleliste: A History of Bad Men – musikken fra True Detective

Galveston er like lite en perfekt roman som det er en streit krimroman. Pizzolatto prøver av og til litt for hardt å dykke ned i mørket, men samtidig er det åpenbare hint av storhet i Galveston. Cormac McCarthys vakre, nedtonede observasjoner er en tydelig referanse, samtidig som James Lee Burkes luftfuktige beskrivelser av de amerikansk sørstatene hviler i bakgrunnen. Og som kompendium til True Detective er boken essensiell, for den viser oss et tydeligere bilde av hva Pizzolatto har som litterært prosjekt. Galveston var introen, True Detective første kapittel, her er det ingen tilfeldigheter.

Her selger Amazon Kindle-utgaven av Galveston til 3 dollar

Platekompaniet har paperback-utgaven til 79 pluss porto