To uker med Kindle – enormt fornøyd

IMG_4814
For to uker siden fikk jeg meg en Kindle Paperwhite, kjøpt for 130 dollar i USA. Det er de best anvendte pengene på lenge, og noen forfattere der ute er allerede godt i gang med å tjene penger på meg.

Jeg er ikke blant de aller sløveste på ny teknologi, men jeg ligger hvert fall et stykke bak såkalte early adopters og datageeks. Min første iPhone var nummer 3, jeg logget på Twitter et års tid etter Thomas Moen og den gjengen, iPad er fremdeles litt science fiction, og jeg har først nå skaffet meg en Kindle.

Jeg foretrekker CD foran mp3, Blu-ray foran streaming og har lenge sverget til fysiske bøker foran lesebrett, så det satt faktisk et stykke inne å svikte papirbøkene. Men her om dagen begynte jeg å pakke ned flyttelasset, og innså hvor latterlig mange bøker jeg har, og hvor mange av dem jeg eeeeegentlig ikke trenger å ha i biblioteket i den nye leiligheten. Så når kjæresten min nylig skulle til USA, spurte jeg forsiktig om hun kunne kjøpe en Kindle. Jepp, det kunne hun.

Jeg fikk tips om modellvalg på en Facebook-post, og det var unison tilbakemelding fra Jan Omdahl og sånne folk: kjøp Paperwhite-modellen til Kindle. Som foreslått, så gjort.

Vi skriver sjelden om teknologi og sånt her på OP-5, vi konsentrerer oss mest om innhold, men jeg er så strålende fornøyd med Kindle-dingsen at jeg bare må anbefale den. La oss ta det punktvis, og husk at dette er ikke en anmeldelse fra en teknologiekspert, men en umiddelbar tilbakemelding fra en som liker å lese mye og ofte:

— Jeg skrudde på det sorte brettet og tok den i bruk etter tyve sekunder med innlogging via Amazon-kontoen min. Perfekt for en som meg som foretrekker elektronikk som man skrur AV eller PÅ og som mellom de to punktene gjør jobben selv.

— Selve skjermen er matt og behagelig å lese på, og oppleves mer som bok enn skjerm. Har prøvd å lese litt på iPad-en til kjæresten, og synes ikke det er veldig digg, men dette var noe helt annet.

— Baklysfunksjonen er enkel å stille på, og gjør det enkelt å fade/styrke lyset etter hva man trenger. Det funker finfint å lese på sengen uten nattbordlys, og man trenger så lite lys at det ikke anstrenger øynene.

— Det er også superenkelt å bla, stille fonter og bokstavstørrelser. Det tekniske er så langt idiotenkelt, akkurat slik jeg liker det. Batteritiden ser ut til å være ok, selv om den er mindre enn hva jeg har hørt om tidligere Kindle-modeller. Jeg har lest tre hele bøker og to halve, og den er såvidt nede på halvveis. Tipper lyset tar en del batteri, pluss at jeg har brukt mye tid på å teste lyset opp og ned og browset mye i Amazon-butikken. Til sammen har jeg kanskje hatt Kindle-dingsen på i 20-25 timer?

— Shopping er one-click, omtrent som iTunes, nesten for lett å svi av penger. Men det er vel poenget. Søkefunksjonen fungerer også ganske bra, selv om man må manuelt switche fra eget bibliotek til butikken.

— Anbefalingene fungerer, som alltid på Amazon. All dataen de har kynisk samlet fra meg opp gjennom årene har vel gitt dem et ganske klart bilde om at jeg digger krim, thrillers, biografier og andre verdenskrig, så da serverer de meg det. Men tipsene er ofte bøker jeg ikke hadde hørt om fra sjangrene jeg liker, så det har absolutt sin funksjon.

— Prismessig er det også tipptopp. Jeg har kjøpt en haug bøker på tilbud til 5 dollar – blant annet Asia-baserte Jake Needham, jeg kommer tilbake til ham senere her på bloggen – og den dyreste boken så langt er 25 dollar, tror jeg. Stort sett koster bøkene jeg kjøper rundt 15 dollar, altså rett under hundrelappen.

— Men det viktigste er at jeg leser mer og oftere enn før jeg fikk Kindle. De siste årene har jeg ofte vært ukonsentrert når jeg har 15-20 minutter til overs, og ender med å surfe meningsløst på mobilen før jeg skal videre til neste punkt på agendaen. Nå plukker jeg opp Kindle i stedet, og leser 15-20 sider mens jeg venter. Jeg har lenge vært irritert på meg selv for at jeg bruker for mye meningsløs tid på nett, spesielt via mobilen, men nå har Kindle overtatt som foretrukken dings.

— Og til skeptiske forlag, så må jeg si at jeg bruker jeg mye mer penger på bøker nå enn før. Dersom noen tipser meg om en bok, kjøper jeg den sporenstreks på Kindle, i stedet for å notere det på mobilen og glemme det til senere. Så langt har jeg kjøpt følgende bøker på Kindle, da snakker vi to knappe uker (hehe, se bort fra meldingen om feil på kredittkortet, det var bare et nylig scammet og stengt Mastercard som lå inne da jeg gikk inn på kontoen min):
IMG_4819

IMG_4820
IMG_4821

Oppsummert? Jeg er frelst på Kindle Paperwhite, feriekofferten min jubler over å slippe kilo på kilo av bøker på neste tur, flyttelasset mitt blir litt slanket, og Amazon, forlag og forfattere der ute i den store verden har lukrative tider i møte. Jeg har allerede brukt over 1000 spenn på bøker på to uker.

Noen andre som har brukt Kindle eller lesebrett og har erfaringer med det? Kjør på i kommentarfeltet.