To’hajiilee, Breaking Bad s5e13 – HVA skjer nå?


Ja, hva skjer etter denne nye maktoppvisningen? Vi er snart tomme for lovord, Breaking Bad er så bra at adjektivene snart er oppbrukt.

Det er vanlig å tenke på Walter White som en moderne variant Shakespeares Macbeth, en mann som tilsynelatende ofrer alt på makten og ondskapens alter (Skyler White har etterhvert begynt å likne den kyniske Lady Macbeth også).

(og ja, har du ikke sett dette, kan det være smart å stoppe her, spoiler alert)

Men etter å ha sett siste scene av siste episode er jeg enig med anmelderen i Daily Beast at det kanskje også er en moderne Western. Men hvem er cowboyen? I “To’hajiilee” er det ingen tvil om at det er Hank. Scenen der han retter pistolen mot Walt i ørkenen har vi sett før. Likevel virker det så nytt og samtidig så sterkt, fordi vi kjenner folkene så godt nå.

Før vi kommer ut dit har mye skjedd. For en gangs skyld virker det som Hank har kommet Walt i forkjøpet. To ganger narrer han svogeren og støttespillerne; først når han lurer Huell til å tro at Jesse er død og vaktmannen selv er neste mann på listen. Ved informasjonen som kommer ham i hende da, kan Hank sette opp bildet av Walts pengetønner fra Jesses telefon.

Og for noen scener i mellom disse dramatiske øyeblikkene! Walts besøk hos Andrea og Brock er så creepy at jeg satt og vred meg i stolen. Den vennligsinnede talemåten, det falske smilet: Det minnet meg faktisk litt om Walt i sesongene har faktisk måtte late som han var en anstendig borger. Og det til gutten han forgiftet for en sesong siden.

Todd Alquist: Han seiler opp som en av de mest skremmende folkene i hele serien. Hvem er han egentlig? Hva driver ham? I motsetning til de andre aner jeg virkelig ikke, noe som er med på å gjøre ham ekstra guffen. Sterkt øyeblikk når han la merke til leppestiften til Lydia. Har han følelser, liksom?

Han har i hvert fall litt av noen slektninger. En av de geniale tingene ved sluttscenen var at den ikke sluttet før skytingen – eller etterpå. Den sluttet midt i. Med Walt og Jesse som hjelpeløse vitner til at nynazistene går løs på Hank og Gomie med tunge våpen.

De to kan vel ikke overleve dette? Og hva skjer da? Når jeg tenker meg om, kan maskinpistolen som Walt finner fram i flashforwarden “Live Free or Die” være hevn mot Uncle Jack og hans folk. Jeg aner ikke. Men frampeket har uansett fungert som en glimrende appetittvekker for hva som kommer.

Ok. Kunne og burde sikkert skrevet mer om denne episoden – som utvilsomt var blant de aller beste i serien. Men det får vente. Sterke ting uansett. Og har akkurat funnet ut at jeg er i USA når siste episode sendes. Det skal dekkes.

Hva mener dere? Kjør på med synsing etc. i kommentarfeltet!