Tom Rob Smith: Child 44 nærmer seg filmatisering


Manusmannen fra The Wire, Bane fra Dark Knight Rises, den originale Lisbeth Salander, og han som laget Snabba Cash. Det er stikkordene når norgesaktuelle Tom Rob Smith skal lage film.

Da Tom Rob Smith romandebuterte med Child 44 i 2008, var filmrettighetene allerede solgt til Hollywood-giganten Ridley Scott, mannen bak blant annet Alien, Blade Runner og Gladiatoren.

Yes! Tom Rob Smith kommer til Krimfestivalen i Oslo

29-åringens debutroman var en superspennende, iskald, episk politithriller fra Sovjetunionen på 50-tallet, og virket som skreddersydd for en dyster, dyr og dramatisk Ridley Scott-filmatisering. Om du ikke har lest Child 44 – eller Barn 44, som den heter på norsk – har du virkelig noe å glede deg til. At en 29-åring kunne skrive en så mektig, historisk og dyptpløyende krimthriller fra det gamle Sovjet er mildt sagt underlig.

Her har Platekompaniet Barn 44 til 79 kroner

Men samtidig som Tom Rob Smith fortsatte å skrive bøker om Leo Demidov (The Secret Speech, Agent 6), snublet Child 44 i Hollywoods ofte snodige irrganger.

Men nå nylig kom det nyheter om prosjektet, og særdeles lovende sådan. I følge Hollywood Reporter skal Tom Hardy (du vet han som spilte Bane i The Dark Knight Rises) og Noomi Rapace (selveste Lisbeth Salander!) være i forhandlinger om å spille i Child 44, og på regisiden er enda en svenske involvert.

Daniel Espinosa har tidligere regissert den svenske gangsterfilmen Snabba Cash, før han flottet seg med Oscar-vinneren Denzel Washington og kjekkasen Ryan Reynolds i Cape Town-thrilleren Safe House. Nå skal Espinosa altså ut i det iskalde, kommunistiske Sovjet for å lage thriller med (forhåpentligvis) Tom Hardy og Noomi Rapace.

Dersom man bedømmer utfra det visuelle i Safe House og den tette actionfortellingen i Snabba Cash, er Espinosa perfekt for oppgaven. Spesielt siden Richard Price, en hardkokt New York-krimforfatter som blant annet skrev for The Wire, er satt til å jobbe ut manuset. Lovende! Vi håper virkelig det er hold i disse ryktene/ubekreftede avtalene, så Child 44 omsider kan få kommet seg på kinolerretet.

Les mer: Denzel og han fra Pizzagjengen i CIA-film

Dette blir da selvsagt et av temaene vi skal snakke om når Tom Rob Smith kommer til Oslo og Krimfestivalen 7 – 9. mars. Kollega Aslak Nore og jeg skal prate med Tom Rob Smith om den moderne agentromanen, da blir det nok tid til litt filmprat også.