Top Boy på Netflix: The Wire i London

Top Boy er The Wire i London, men hva har Drake å gjøre med fremtiden til serien som ble stoppet i 2013? Vi anbefaler!

Nylig oppdaget jeg til min store overraskelse at Top Boy står med kun 2,5 av 5 stjerner på Netflix. Serien ble laget og nedlagt av engelske Channel 4 mellom 2011 og 2013, og er nå tilgjengelig hos giganten Netflix, uten at det ser ut til å ha beveget publikum.

Snakk om skandale. Top Boy er jo den flotteste, finest marmorerte kobebiff av seriemat, så seriebloggeren i meg kjente umiddelbart det selvpålagt samfunnsoppdraget: Top Boy må ut til folket.

Så her er en kort innføring i – og anbefaling av – noe av det beste 2010-tallet har gitt oss av krimdrama, og til slutt kommer en oppdatering på hva som skjer videre med den tilsynelatende nedlagte serien Top Boy.

https://www.youtube.com/watch?v=ENwIGjlMuxc

Top Boy består av to sesonger, hver på fire episoder rundt 50 minutter. Du ser altså serien på to vanlige seriekvelder.

Handlingen er lagt til fiktive Summerhouse i høyst reelle Hackney. Vi snakker om et London-område bestående av council estates, altså sosialboliger på norsk og projects på amerikansk.

Hovedpersonene er Deshane og Sully, to karer med ambisjoner om å klatre i det lokale krimhierarkiet. Altså narkobusiness på gatehjørner og i trappeoppganger. For å komme seg oppover må de manøvrere seg forbi diverse konkurrerende idioter og konspirerende banditter over dem, samtidig som de må rekruttere unge løpegutter/jenter, forholde seg til babymamas, religiøse mødre og et lokalsamfunn som er livstrøtte av gangsters, crack og lediggang. I miksen finner vi selvsagt også noen ordentlige London-gangsters.

Dette høres jo ut som The Wire, bare i London, tenker du kanskje nå? JA! Det er akkurat det Top Boy er, uten at de to sesongene oppleves som en kopi av den innflytelsesrike Baltimore-serien.  Top Boy har en distinkt engelsk koloritt, både i menneskemiksen, språket, gatene og det bristende forholdet mellom kids og skolesystemet. Det seriene har til felles er desperasjonen, håpet og de evige utfordringene som preger hverdagen når hver dag er en kamp for å komme seg videre til neste dag.

Om man skal trekke for noe, legges det ut et par vel tydelige tråder som skal følges opp. Dramaregel som alltid følges: når kamera zoomer inn på kjæledyr, ender det enten i kjipt  dyredrap eller at samme dyr redder et menneske på mest rørende, storslåtte vis. Siden dette ikke er Disney, er det ikke voldsomme odds på å gjette hvilken retning Top Boy byr på.

Men disse små innvendingene er bare å vifte til side, for Top Boy er nydelig og tett skrevet, med fin miks av lokal gatedialekt og tydeliggjørende dialoger. Dramaet som utspiller seg mellom familie og krim stikker dypt, og krimplottet som driver serien fremover er voldelig, engasjerende, overraskende og troverdig i all sin tragedie.

Men hva skjer videre med Top Boy nå da? Joda, hør her: Var du en av de som hoppet av glede og skyggebokset mot himmelen da Netflix kjøpte Black Mirror fra Channel 4, og sørget for at sesongen fikk nytt liv? Det er akkurat det Netflix nå gjør med Top Boy, som også først ble laget av engelske Channel 4.

Det ble først kjent i april i fjor at rapperen Drake hadde forelsket seg i Top Boy – gjennom hans fascinasjon for engelsk grimerap og samarbeid med flere av sjangerens største navn – og skaffet seg rettighetene til seriens videre liv. Senere på året kom det frem at Netflix har forpliktet seg til å lage to sesonger til, da i samarbeid med Drake og den engelske grimerapperen Skepta. Foreløpig hviskes det om premiere i 2019, og at Drake skal gjøre sin første regijobb med Top Boy.

Kanskje de to første sesongene blir for Top Boy det The Corner var for The Wire: en forsang til det store verket? Det er uansett bare å fyre opp Top Boy på Netflix og bli kjent med Summerhouse council estates.

https://youtu.be/cYOsBWZZJh4