Jurist kårer Topp 5 advokatfilmer

Let’s lawyer up! Vi kårer Topp 5 advokatfilmer, fra gamle rettssalsdrama i sort/hvitt til en smooth Matthew McConaughey.

Artikkelforfatteren er OP-5s juridiske stringer, Magnus Forsberg. Følg ham på @Forsberg på Twitter. En av de beste og morsomste på internetten. Asbjørn

Faste lesere av OP-5 vil nok ha lagt merke til at filmen The Lincoln Lawyer nevnes ca 4 ganger i hver eneste artikkel her. Det er jo ikke noe stort problem, all den tid Lincoln Lawyer er en super film, men det skader aldri å utvide horisonten litt. Jeg har derfor plukket fem advokatfilmer jeg mener man bør se. For å ikke sjokkere systemet alt for mye anbefaler jeg å se den første på lista, så se The Lincoln Lawyer, se den andre på lista, så se The Lincoln Lawyer, etc.

Les også: Magnus Forsberg kårer Topp 5 advokatserier

Fordi avgrensninger er viktig i jussen kan det nevnes at jeg bevisst har utelatt komedier som Liar, Liar og Legally Blonde, men du burde selvsagt se disse også.

A Time to Kill (1996)
For å sikre en skikkelig myk start drar vi først på med en film der Matthew McConaughey er den unge advokaten Jake Brigance. Brigance er en hvit sørstatsadvokat som tar på seg å forsvare en farget mann (Samuel L. Jackson) som har drept mennene som voldtok hans 10 år gamle datter. Filmen er med som en representant for filmatiseringene av bøkene til den ikke ukjente John Grisham. Grishams historier blir ofte mindre vellykkede på lerretet, men det funker ikke så verst i denne.

My Cousin Vinny (1992)
Ok da, så sneik det seg inn en komedie på lista. Men My Cousin Vinny er mye mer enn bare filmen som viser at Joe Pesci kan mer enn å spille gangster og at Ralph Macchio faktisk var med i noe annet enn et par Karate Kid-filmer. Det er en historie som klarer å være ganske trivelig samtidig som den er underholdende, og dessuten har den faktisk blitt vist til i amerikansk høyesterett. På ordentlig!
http://youtu.be/v4KR1zVqizo

The Devil’s Advocate (1997)
– Denne filmen handler om noe alle unge jurister kan kjenne seg igjen: Du er ung, du er lovende, du skal opp og frem i verden! Endelig kommer muligheten! Du får tilbud om drømmejobben, og flytter til storbyen. Men så viser det seg plutselig at din nye sjef er djevelen. Altså, seriøst: han er bokstavlig talt djevelen. Satan. Beelzebub. Styggen sjøl. Da kan det selvsagt være fristende å si opp, men arbeidsmarkedet er ganske trangt for tiden. Dette er noe så sjeldent som en storartet film med Keanu Reeves i hovedrollen, og bare det er sært nok til at man bør se den.

12 Angry Men (1957)
– Ikke så mye advokataction i denne klassikeren, men det er likevel en udødelig film om overtalelse, rettssikkerhet og fordommer. Så godt som hele filmen foregår på juryrommet etter en drapssak, der tolv navnløse jurymedlemmer sliter med å finne frem til en konsensus som enten må ende med frifinnelse eller dødsstraff. Nyinnspillingen fra 1997 med James Gandolfini kan du egentlig godt stå over.

Funfact: 12 Angry Men var nominert til Oscar i tre kategorier, og tapte alle tre til Broen over Kwai. Det beviser vel på en måte at soldater er mer populære enn advokater, og tar oss elegant over på siste film.

A Few Good Men (1992)
Ingen over, ingen ved siden av! Denne perlen av en film har alt! Tom Cruise, Jack Nicholson, drap, kjærlighet, latter, tårer, softball og ikke minst flere knallsitater enn Shakespeare. You want the truth? You can’t handle å ikke se A Few Good Men. Nå!

Bonus, en liten advokatsnutt fra The Simpsons: