2016: 5 HBO-serier du må se

Vi har kåret årets beste TV-serier. Her er listen over det beste HBO ga oss i 2016.

Listen over mine favorittserier fra 2016 står på trykk i Aftenposten i dag, sjekk den for tips, nikkende enighet og rasende irritasjon over utelatelser og undervurderinger. 

Siden den komplette topplisten står hos Aftenposten, gjør vi det litt annerledes her på bloggen. Her er de fem beste fra HBO. Da har du noen tips til serier du kan se når julefreden senker seg, eller du utpå nyåret oppdager at du har mye bedre tid enn du trodde. Du vet, sånne utopiske ting kan jo skje noen av oss.

Uansett: her er mine Topp 5-serier fra HBO-fabrikken i 2016:

1 — Veep sesong 5

— Sesong 5 om president Selina Meyer snublet litt i de første episodene, før den avsluttet med monologfestival og hysteri som ingen andre serier gjør etter den akkurat nå. Serien er skrevet av Armando Ianucci, som tidligere skrev den grensesprengende hetsende britiske serien The Thick of It, med Veep setter han stadig nye rekorder med obskøniteter og episk utskjelling, til og med når stafettpinnen er levert videre til David Mandel som ny showrunner. Den brutale «You’re as welcome as a swastika made of shit in a synagogue» er en av de første setningene i sesongen, derfra går det bare én vei: oppover/nedover, alt etter hvordan du ser det. Julia Louis-Dreyfuss som Selina Meyer legger også listen for comeback umulig høyt, tenk at hun kunne komme tilbake fra Elaine-rollen i Seinfeld og gjøre dette?

Jeg var litt skeptisk etter noen få episoder av Veep 5, les hele anmeldelsen

2 — Quarry sesong 1

— Leiemordere og eks-Vietnamsoldater langs Mississippi ble til et stemningsfullt krimdrama. Gjennom serien oppdaget vi også forfatter Max Allen Collins, som skrev de originale historiene om Quarry på 70-tallet, og så fikk vi et helt nytt forhold til Otis Redding’ klassiske album Otis Blue: Otis Sings The Soul.

Les anmeldelsen av de 7 første Quarry-episodene her

3 — Westworld sesong 1
— Litt mye repetisjon i de første episodene, før Westworld ble det serien lovet: en lekker sci-fi serie om menneskeheten og kunstig intelligens. De siste episodene satte for alvor rammene for det universet vi skal snakkeom i årevis fremover. Hva er ekte, og hva er narrativ? Hvem er robot og hvem er menneske?

Les anmeldelsen av de første Westworld-episodene her

4 — The Night Of sesong 1

— En ung pakistansk-amerikaner tjuvlåner farens taxi for å dra på fest, men etter en natts forbruk av MDMA og sprit våkner han opp med et lik han ikke vet om han har drept. Vellykket amerikanisering av den litt oversette engelske Criminal Justice, det hjelper at Richard Price leverer kuler og krutt i manus og John Turturro gjør sin beste New York-rolle siden Do The Right Thing og The Bronx Is Burning.

Her er min anmeldelse av de syv første episodene av The Night Of

5 — Gomorrah sesong 2

— Mafiafilm- og serie blir ikke helt det samme etter Gomorrah. Italienerne tar mafiafortellingen tilbake med denne beinharde fortellingen fra Napoli. De to-tre første episodene var kanskje årsbeste, men også resten av sesongen var medrivende om Don Pietro, hans sønn Genno og nemesisen Ciro. Serien mistet litt moentum av mye frem og tilbake midtveis, men Gomorrah tok seg inn med en voldsomt sjokkerende, vond og velkomponert slutt.

Kan Gomorrah bli årets beste TV-serie? Det var spørsmålet i anmeldelsen