Toppthriller fra Vatikanet

Robert Harris skriver om maktspill, hemmeligheter og pavens død. Det skal skrives godt for å overgå Conclave som årets thriller i 2016.

Å åpne en thriller av briten Robert Harris er som å besøke en tradisjonell gourmetrestaurant som har eksistert noen år, eller sette seg i en britisk sportsbil: Fra første øyeblikk skjønner leseren at hun er i de aller beste hender. Nyskapende? Kanskje ikke. Men du verden så tilfredsstillende.

Så også i årets Conclave. Premisset er enkelt. Paven dør under mistenkelige omstendigheter. Kardinalene samles til konklave i Vatikanet. Nytt overhode for den katolske kirken skal velges uten innblanding utenfra. Noen som tror det er duket for maktspill og hemmeligheter?

Les også: Robert Harris-thriller om spionskandalen som delte Frankrike

I hovedrollen har Harris plassert Kardinal Lomeli, en sympatisk type som kombinerer organiseringen av valget med skjelegranskning og etterforskning. Han kan minne litt om hovedpersonen i Umberto Ecos I rosens navn, faktisk.

Conclave maner frem Vatikanets tidløse høytidelighet, samtidig som Harris også plasserer den katolske kirke i nåtiden. Her er utlegninger om de kristne i Midtøsten, skismaer mellom tradisjonalister og reformister, og mellom kardinaler fra ulike verdensdeler. Alt formidlet på en naturlig måte av hovedpersonene i maktkampen.

Les også: Bare vi som digger The Ghost?

Noen vil kanskje reagere på den uunngåelige vendingen mot slutten, men vi sier likevel: Det skal skrives godt for å overgå Conclave som årets thriller i 2016. Og vi stemmer i forslaget fra The Guardians ekstatiske anmeldelse: For hva skal Harris toppe maktkampen i Vatikanet med? Hva med en thriller fra de indre gemakker i FIFA eller IOC?

Sugen på mer fra Harris? Siden skandinavisk krim er stort ute i verden, må det lov å si mye av krimfaunaen her i nord er nokså tøvete og forutsigbare saker. Groteske mord, sur traktekaffe, etterforskere i tidsklemma. Gjeeeesp.

Fra den banebrytende debuten Fatherland (der Hitler vant krigen!) til Cicero-trilogien og samtidsthrilleren The Ghost har Robert Harris gått i helt andre retninger. Bøkene kretser ofte rundt maktkamper, enten de utspiller seg i historien eller i kretsen rundt en viss britisk statsminister som støttet Irakkrigen.

Innsikten og detaljnivået er upåklagelig som alltid hos Harris, som har bakgrunn som politisk journalist. Språket er elegant og tonen britisk avmålt. Like innsiktsfull i politikk og historie som i menneskers psykologiske svakheter – Robert Harris er spenningsforfatteren alle andre bør måles mot.

Kjøpe? Haugenbok selger Conclave til 199 kr, det er til og med billigere enn Kindle-utgaven som koster deg 25 dollar.