TRAILER: 5 grunner til å glede seg til The Fifth Estate


18. oktober er det internasjonal premiere på The Fifth Estate, thrilleren om Julian Assange og Wikileaks. Her er hvorfor vi gleder oss.

Ganske ofte overgår virkeligheten all fantasi og fiksjon. Tenk bare 11. september, juveltyveriet i Cannes, 22. juli eller da Mathias Rust landet på den røde plass i Moskva. De vanvittige avsløringene fra Wikileaks og det påfølgende internasjonale spillet hadde også blitt avfeid som vilt usannsynnlig dersom noen hadde skrevet det som en thriller før det skjedde.

I oktober er det verdenspremiere The Fifth Estate, filmen om Wikileaks-sjefen Julian Assange, hans våpendragere og alle myndigheter/krigsmakter de kjemper for å avsløre. En lekker trailer er ute nå, og den gir oss 5 grunner til å ha tro på filmen. Først trailer, så oppramsing:

1. Benedict Cumberbatch spiller Julian Assange
— Favoritten fra Sherlock og Tinker Tailor Soldier Spy ser ut til å være i toppform. Det er alene grunn nok til å se filmen. Benedict! Mangler bare at Ben Whishaw også dukker opp.

2. Julian Assange hater filmen
— Julian Assange har ikke sett The Fifth Estate, men har allerede erklært at filmen er et “mass propaganda attack against WikiLeaks the organization, and the character of my staff”. Assange har kanskje gjort mye viktig for åpenhet og mot krig og sånt, men noen stor analytiker av seg selv og sitt arbeid skal man ikke anklage ham for å være. At han hater filmen før han har sett den antyder at det er en uavhengig og meget mulig nøktern film om Wikileaks og Assange, en film som ikke kjører groupiestillingen på kne foran den blonde narsissisten.

3. Laura Linney får skinne
— Den 49 år gamle skuespillerinnen fra filmer som Truman Show, The Squid And The Whale, Mystic River og Frasier er ganske så undervurdert, hun burde fått flere store thriller-roller. Samme gjelder tyskeren Daniel Brühl, som kommer fra The Bourne Ultimatum og Inglorious Basterds til The Fifth Estate.

4. Stanley Tucci
— Den skallede karakterskuespilleren Stanley Tucci burde vært med i alle filmer som blir laget.

5.  Bill Condon har laget en tett thriller
— Regissør Condon har kanskje slått seg opp på å lage Twilight-oppfølgere, men traileren (som ofte kan lure oss, jeg vet) utstråler lovnader om en thriller med gode doser personlige konflikter. Hvem kan man stole på? Tar egoet til Assange overhånd? Er det bare CIA som er på jakt etter dokumentene, eller er det andre skumle organisasjoner også?