Tre spionfavoritter fra Beirut


OP-5 tilbringer påsken i spionmekkaet Beirut. Her er våre favorittøyeblikk fra byen.

Om du ikke har vært i Beirut før, er byen så absolutt å anbefale. Middelhavsklimma, digg mat, god vin, og ikke minst en herlig mystisk stemning av historie, spionasje og mennesker med skjulte agendaer.

For min egen del er jeg nå i påsken i Beirut for tredje gang, og byen skuffer ikke. Slik den heller sjelden gjør på film. Hver gang en spionfilm sveiper innom Beirut, blir det til et høydepunkt på lerretet eller skjermen. Så mens jeg venter på taxien som skal kjøre meg til Baalbek for en liten dagstur, skriver jeg om mine favorittøyeblikker fra Beirut i spionfilmhistorien.

1. Munich (2005)
– Mossad skal hevne drapene på israelske OL-deltakere i 1972, og drapsteamet ender opp i Beirut etter tips om at tre palestinske PLO-terrorister befinner seg der. Hevnsjefen Avner blir først nektet å gjøre drapene på libanesisk jord, men får til slutt tillatelse fra Mossad-sjefen sin, og det blir en intens og presis operasjon i den beirutske natten. Munich er en ganske så perfekt film, scenene fra Beirut er blant høydepunktene i filmen, og Eric Bana gjør sitt livs rolle som Avner.

2. Spy Game (2001)
– En kamerat av meg mener dette kanskje er verdens beste film. Robert Redford og Brad Pitt regjerer i hovedrollene som Muir og Bishop i et storslagent plot som involverer handelsavtaler, bombing av ambassader og klassisk spionasje. Flashback-scenene fra Beirut viser byen fra sitt mest atmosfæriske og mystiske og tiltalende, og Spy Game er en perfekt film å se før en tur til Libanon.

3. Carlos (TV-serie, 2010)
–  Denne miniserien om Carlos aka Sjakalen, verdens nest mest kjente terrorist, beveger seg elegant gjennom Europa, Afrika og Midt-Østen. Scenene fra Beirut er blant annet konsentrert rundt snikmordet på den franske ambassadøren til Libanon, og Edgar Ramirez er perfekt som den forsofne, dekadente utgaven av Carlos.

Har du vært i Beirut? Har du sett filmer fra Beirut som du vil anbefale? Er du enig i mine tre favoritter? Uenig? Kjør på i kommentarfeltet.