Leie film? Her er tre ferske krimtips til deg

Skal du ut og leie DVD før den siste videobutikken legges ned? Her er tre tips til kule filmer som har blitt sluppet de siste ukene. Tom Waits med en kanon, Gandolfini i storform og en av de beste politifilmene vi har sett på lenge.

Savner du nye, kule filmer? Ingen fare, her er tre filmer du trygt kan ta med deg neste gang du er i videobutikken. De der folkene på Comoyo har alle filmene til leie også, så sjekk eventuelt der.

1. Seven Psycopaths
— Martin McDonaghs oppfølger til den aldeles fantastiske In Bruges fra 2008. Som i In Bruges møter vi Colin Farrell, men nå som en manusforfatter som skal skrive et manus om syv psykopater. Christopher Walken – som nylig fylte 70 – og Sam Rockwell spiller to småbanditter/tapere som kidnapper hunder for å tjene penger på finnerlønn. En dag kidnapper de uten å vite det hunden til en mafiaboss, og helvete bryter løs. Seven Psycopaths er morsom, lettbeint, voldelig og underholdende, og på et tidpunkt så absurd at Tom Waits dukker opp med en kanon. Et lite minus for en rotete slutt hvor alt skal nøstes opp (PS: ikke skru av filmen når rulleteksten kommer, da kommer det noe enormt funny), men en verdig oppfølger til In Bruges.

2. Killing Them Softly
— Brad Pitt og James Gandolfini spiller leiemordere som sliter i finanskrisen, og Ray Liotta er sedvanlig kjip og skurkete som en kar som rigger ran av egne pokerlag. Tidvis supervoldelig, men superlekkert laget og filmet, og James Gandolfini er helt fantastisk som den fordrukne, feite og kåte leiemorderen Mickey, som åpenbart er langt forbi sin storhetstid. For krimnerds kan det nevnes at filmen er basert på Cogan’s Trade av George V. Higgins, som skrev en av tidenes beste krimbøker med The Friends Of Eddie Coyle.

3. End Of Watch
— Til slutt må jeg gi en ekstra tung anbefaling til End Of Watch, en av de beste politifilmene på flere år. Jake Gyllenhaal og Michael Peña spiller Brian Taylor og Miguel Zavala, to LAPD-politimenn som patruljerer i de hardeste gjengstrøkene i Los Angeles. Fortellingen rulles ut som et slags reality-opplegg der Brian filmer alle raidene for en oppgave til noe videreutdanning vi aldri helt får forklart, men det tar bare et par minutter for man er vant til vekslingen mellom de forskjellige dokugrepene og vanlig filming. Både innholds- og fotomessig minner End Of Watch veldig om The Shield, en av mine favorittserier, og samspillet mellom Gyllenhaal og Peña (som også er med i The Shield, og seiler opp som en av mine virkelige favorittskuespillere) er både rørende bromance og fjasete politilingo. Anna Kendrick, som fikk sitt gjennombrudd i Up In The Air, er supersjarmerende som smarte og joviale Janet, Brians kjæreste, og bidrar til å gjøre Gyllenhaal til mer enn den macho politimannen han først fremstår som. Gangsterne er perfekt karikerte, miljøskildringene neddempede og tilsynelatende autentistiske, og End Of Watch er en aldeles strålende politifilm. Spennende, dramatisk, overraskende, interessant og rørende i små perioder. Jommen om jeg ikke felte en liten tåre på slutten også, tipper du skjønner hvor når du ser filmen.