Trist nyhet: Mo Hayder er død

Denne dagen begynte ganske bra, men så fikk jeg en trist melding fra venninne og leser Julie: Mo Hayder er død.

Den britiske forfatteren døde hjemme 27. juli. Hun fikk diagnosen motonevronsykdom så sent som i desember. Den eskalerte så raskt at hun altså døde bare et drøyt halvår senere. Mo Hayder ble 59 år.

Hayder ble født Clare Dunkel, og flyttet til Tokyo i ung alder. Der jobbet hun som vertinne på japanske klubber. Erfaringene førte til boken jeg holder som en av de beste, skumleste og drøyeste krimromanene fra 2000-tallet: Tokyo fra 2004. Den er en av tre romaner som ble anbefalt av meg tilbake i 2012, da i anledning 8. mars.

Romanen har også blitt solgt under tittelen The Devil of Nanking. Den er definitivt verdt å finne frem om du vil bruke høsten på den mest velskrevne, utspekulerte miksen av moderne krim, historiske massakrer og bekmørk elendighet. Og det vil du jo siden du er inne på OP-5!

Tokyo river tak i deg og drar deg med på den villeste reisen i japansk historie, kultur og krim du neppe kan forestille deg. I konkurransegrenen for bøker man ikke klarer å legge fra seg er Tokyo en warholmsk gullkandidat.

For flyplasspublikumet var Mo Hayder mest kjent for Jack Caffery-serien. Birdman og The Treatment ble faktisk skrevet før Tokyo, og gjør en god jobb med å tangere Tokyos bunnløse psykologiske terror.

Historien om Cafferty ble også til en like skremmende belgisk film, De Behandeling. Altså The Treatment. Jeg skrev om den for noen år siden.

I senere år fortsatte Hayder å skrive mer intenst og skremmende enn de fleste, blant annet i Hanging Hill.

Nå er det slutt, men Mo Hayder rakk akkurat å starte på et nytt kapittel i forfatterkarrieren. I 2022 kommer The Book of Sand. Der skriver hun storslagen fantasy under navnet Theo Clare. Den beskrives slik av forlaget:

«A disparate group of people find themselves bound together in a surreal and dangerous world, tasked with solving a riddle to find an unknown object which will be their salvation. The Book Of Sand is the first in the new high-concept fantasy series by bestselling author Mo Hayder, writing as Theo Clare.»

Jeg regner med at The Book of Sand tross sjangerskiftet er like spennende og dyster som resten av forfatterkarrieren hennes. Boken skal garantert leses.