True Detective s01e04: På nivå med Scorsese og De Palma

truedetectiveTrue Detective fortsetter å briljere med sin stemningsfulle sørstatskrim. Vi oppsummerer episode 4.

Jeg fortsetter å la meg imponere av True Detective, HBO-serien hvor Rustin Cohle og Martin Hart (Matthew McConaughey og Woody Harrelson) tråler rundt i Louisianna på leting etter en brutal morder. Her er noen tanker om episode 4, som er tilgjengelig hos HBO Nordic nå, med masse vis av SPOILERS:

Les også vår oppsummering av episode 3

—  I slutten på episode 3 så vi noen rare bilder av Reggie LeDeux, methkokeren som har forsvunnet og er hovedmistenkt for drapet på Dora. Nå fortsetter jakten, og via Doras eksmann Charlie får de tips om en kar som heter Tyro Weems. Marty får tak i ham via en stripper som har vært/er kjæresten hans, og han sier at Reggie nå koker eksklusivt for MC-klubben Iron Crusaders.

Lesetips: Håvard Nyhus hos Bergens Tidende skriver skarpt om True Detective

— Når Marty nevner Iron Crusaders for Cohle, sperrer han øynene opp, for dette er jo klubben han har dealet med da han jobbet undercover i fire år. Cohle bestemmer seg for å gå undercover, og etter han har snakket seg inn til sine gamle venner i Iron Crusaders via en god brødpose med kokain stjålet fra politiets lager over beslaglagte varer, bryter helvete løs.

Les mer: South Of Heaven! Vår guide til sørstatskrim

— Cohle må bli med MC-gjengen da de skal rane noen konkurrerende narkofolk, og det går så beinhardt til helvete, med nesene fulle av meth og kokain og Gud vet hva. Politiet kommer, gjengen møter dem med våpen, men Cohle og Marty klarer å komme seg una, og de har til og med fått med seg sjefen for Iron Crusaders at gunpoint.

— Noe vi har glemt da? Jo! Marty skjeller ut elskerinnen sin i løpet av episoden, og da hun forteller om forholdet til konen hans, blir han kastet på hodet ut.

— Alt i alt skjedde det enormt mye i denne episoden, “Who Goes There”. Jeg kan ikke huske å ha sittet så naglet til TV-skjermen siden de siste episodene av Breaking Bad. Det aller beste er selvsagt avslutningsscenen, fra Cohle forsvinner ut i sumpene på en CSI:Miami-aktig elvebåt, til de forsvinner i bilen til Marty. Såvidt jeg kan se er de siste 5-6 minuttene gjort i ett opptak. Regissør Cary Joji Fukunaga har stålkontroll på hver lille detalj, og den grelle, kjipe stemningen rundt både MC-klubben og det mislykkede ranet er aldeles perfekt. Teknisk er det også helt der oppe med det råeste av Brian De Palma og Scorsese, to andre konger på one-take. Snake Eyes-åpningen! Kjøkkenscenen i Goodfellas!

— Det er også interessant å se hvordan Cohle våkner til live da han skjønner at han må ut i feltet og ned i undergrunnen igjen. Han virker rett og slett entusiastisk da han forteller Marty om planene for å komme innpå Iron Crusaders. Det har blitt sagt en del ganger i år allerede men Matthew McConaughey spiller så briljant i eliteklassen nå om dagen.

— Men Woody Harrelson er også god, og samspillet med Michelle Monaghan som konen/eks-konen Maggie Hart er gnistrende. Scenen da Marty kommer på sykehuset er ubehagelig, men enormt effektfull. Og at det skjer noe mellom Maggie og Cohle har vi jo fått hint om tidligere, så der dirrer det også noe i luften.

— Men det jeg liker aller best med True Detective, er hvordan plottet sakte og forsiktig ruller seg fremover. Ukens episode er kanskje den som har hatt mest klassisk politikrim over seg, slutten minner meg faktisk om de hardeste episodene av The Shield. Men likevel er det noe eget over True Detective. Serien er mørk og skitten uten at det blir påtatt, og så langt virker selve plottet å være solid sydd sammen. Faktisk kunne dette ikke vært gjort bedre.