Del 2, TV-serier for folk i tidsklemma: MINISERIER!


Vi i OP-5 har spart de aller beste miniseriene til denne bloggposten.

Vi fikk mange treff og mye hyggelig feedback etter den forrige bloggposten om miniserier for folk i tidsklemma. Det er tydelig at det er et tema som fenger.

5 miniseriefavoritter fra forrige uke kan du lese her

Men det finnes jo så mye mer som er bra der ute. I denne runden skal jeg også inkludere et par krigsserier på favorittlisten. Men hva er det vi digger?

1. Band of Brothers
– Vi kommer ikke utenom denne klassikeren fra 2001, om Easy Companys ferd fra landgangen i Nordmandie via kampene i Nederland og frigjøringen av Tyskland. Det er patriotisk og patosfylt som faen, men du verden så bra. Blockbuster perfection, dette. Et morsomt apropos er at Damian Lewis spiller ultimat good guy her, noe som gjør hans rolle som hjemvendt krigshelt i Homeland enda mer troverdig.

2. The Company
– Dette er serien som lykkes med det filmen The Good Sheperd bare delvis gjorde: Å fortelle den episke historien om CIA, fra 1950-tallet og fram til den kalde krigens slutt. Masse fine vekslinger mellom storpolitikk og jakten på en muldvarp i CIA. Jeg er ingen stor fan av Chris O´Donnell, men han har et kanonsterkt lag av Alfred Molina og Michael Keaton (som gjør sin livs rolle som CIA-legenden James Jesus Angleton, faktisk verdt serien alene). Et artig apropos er forresten at den strålende mursteinen av en bok serien bygger på er skrevet av Robert Littell, far til Jonathan Littell, forfatteren av De velvillige.

3. Generation Kill
– Ok, jeg burde nok være enda større fan av denne serien enn jeg i virkeligheten er, for mye stemmer her: The Wire-skaper David Simon står bak, serien er realistisk for en gammel soldat, Irak er spennende og dramatisk. Men jeg synes likevel den er litt forvirrende. Brukte rett og slett endel tid på å komme inn i serieuniverset. Likevel er den et interessant supplement til de heroiske krigsfortellingene. Bygger på to gode bøker – One Bullet Away (Nate Fick) og reportasjeboka med samme navn (Ewan Wright). Begge er med i serien.

4. Lasermannen
– Tar med denne i disse Utøya-tider. Lasermannen var, for dem som ikke kjenner historien, en svensk rasist og bankraner som skjøt innvandrere i Sverige tidlig på 90-tallet. Når man lærer historien om John Ausonius er det åpenbart at han har mer enn noen få likhetstrekk med Breivik, han var en stormannsgal og statusbesatt japp som hadde mislyktes i alt han prøvde. Bygger på en imponerende god bok skrevet av Gellert Tamas.

5. Cambridge Spies
– Dette er alle spionnerders favoritthistorie: Om hvordan en gruppe overklassegutter på Campbridge på 30-tallet kunne bli sovjetiske dobbeltagenter og svikte England. En fascinerende gjeng anført av Kim “Spy of the Century” Philby, drukkenbolten Guy Burgess og dronningens kunstekspert (!) Anthony Blunt. Serien er kanskje ikke så god som den kunne vært, men du verden så mye moro det er her. Finnes også uttallige spin-offs om temaet i bokform. Anbefaler sterkt å se denne før The Company. PS: det er litt forvirrende at han som spiller Guy Burgess her er Kim Philby i The Company.

Se, det var noe, her burde det være ting for enhver smak, enjoy! Og kom gjerne med egne anbefalinger eller kommentarer i feltet under.