TV-serier for folk i tidsklemma: MINISERIER!

OP-5 anbefaler 5 miniserier som redder helga. Og som ikke varer i hundre episoder…

Ute er det Sibirkulde, på tv er det vintersport. I hylla står kanskje West Wing, ikke et vondt ord om den, det er en tidenes beste tv-serier, men for dem som har en ordentlig jobb eller et par unger kan 156 episoder være i meste laget.

Men folkens, fortvil ikke, det finnes håp! OP-5 har samlet noen av våre favoritthrillere i miniserieformat. De fleste av disse er lett tilgjengelige både på nettet og i din lokale butikk.

1. State of Play (2003)

Må ikke forveksles med Kevin MacDonalds habile filmversjon fra 2009, med Russell Crowe i hovedrollen. TV-serien er ren thrillermagi, der seeren sitter i nådeløs spenning fra første scene. Det handler tilsynelatende om at assistenten til en ledende britisk politiker har kastet seg foran t-banen, noe som selvsagt bare er begynnelsen på en større konspirasjon som innbefatter Whitehall og sterke økonomiske interesser. Men først og fremst er det en fantastisk historie om en gruppe gravejournalister på jakt etter sannheten. Rollelisten er også formidabel, med James McAvoy, Kelly MacDonald, John Simm og alltid magiske Bill Nighy som avisredaktør.

2. The State Within (2006)
Dette er også en BBC-produksjon, ørlite grann mer cheesy enn overnevnte, men fremdeles veldig underholdende. Vi skal til Washington og det kompliserte møtet mellom britiske og amerikanske politikere under krigen mot terror. Jason Isaacs er god som britisk ambassadør. Pluss også for et kult Grisham-aktig subplott om en mann på death row i sørstatene.

3. Carlos (2010)
Historien om Carlos the Jackal – 1970-tallets mest ettersøkte terrorist. Isolert sett sitter kanskje ikke historien så bra (dette er en fransk produksjon, ikke BBC), men serien får masse plusspoeng for den råfete syttitallskoloritten. Enten Sjakalen ligger med franske radissdamer eller er på fylla i Midtøsten ser det hele veldig kult ut. Dessuten er dette Edgar Ramirez´ gjennombruddsrolle (han spiller også assassin i Bourne Ultimatum). Han passer perfekt for rollen.

4. On Wings of Eagles (1985)
Denne plukket jeg tilfeldigvis opp i Platekompaniets Nice Price-seksjon her forleden. Miniserien handler om to amerikanere som kidnappes i Iran, og operasjonen for å befri dem. Joda, den er fra åttitallet, før tv-serienes gullalder og bærer litt preg av det. Likevel mye å glede seg over. Tross alt spiller Richard Crenna (mest kjent som Rambos overordnede) den eksentriske forretningsmannen Ross Perot. Gode gamle Burt Lancaster er pensjonert offiser som leder oppdraget. Og som i enhver god politisk thriller får vi også et slags bilde av Iran i en revolusjonær tid.

5. Fiendens fiende (1990)
Ok, denne har jeg ikke sett siden den gikk på TV2 engang på 90-tallet, men Asbjørn har den og sier at den fremdeles er kul. Det er altå tv-versjonen av den fjerde boken om Carl Hamilton det handler om. Det er den av bøkene som likner mest på John le Carrés univers, med avhoppere og dobbeltagenter i Moskva på slutten av den kalde krigen.

Ingen av disse seriene tar mer enn rundt seks timer. Perfekt for en iskald februarhelg. Og har du tips til andre miniserier man bør få med seg, kjør på i kommentarfeltet.