TV-tips på en påskesøndag

Klassisk påskekrim, bortgjemt Sherlock Holmes, rørende dokumentar og gjensyn med tidlig Jason Statham. Her er dagens TV-tips på en tilbakelent påskesøndag.

I skuggen av stjernene, på NRK1 kl 15:45
— Denne amerikanske dokumentaren er mest kjent som 20 Feet From Stardom, og den vant både Oscar og Grammy for noen år tilbake. Vi følger koristene til noen av verdens største artister, bakgrunnssangerne som bidrar, ofrer og leverer, men aldri får bade seg i varmen av den kraftigste spotlighten. Typisk velkomponert amerikansk doku; rørende og entusiastisk.

Ben-Hur, på TCM kl 17:30
— Hvorfor ikke bruke påskeettermiddagen på denne episke fortellingen fra 1959 om kjøpmannsgutten Ben-Hur som blir mektig militærmann, men ender opp som Jesus-følger og slave? Charlton Heston i sitt livs form, og noen av filmhistoriens mest kjente scener fra slaveskipet og Colosseum.
https://youtu.be/enfWkWJZZ5U

Lock, Stock & Two Smoking Barrels, på TV 2 Zebra kl 20:45
— Ah, tenk at det snart er tyve år siden verden hilste på Jason Statham for første gang, og fotballspilleren Vinnie Jones fikk ny karriere som skuespiller? Lock, Stock & Two Smoking Barrels fra 1998 ser litt datert ut, men den funker fremdeles som en frekk, kjapp gangsterkrimfilm fra han som senere giftet seg med Madonna. Guy Ritchie, altså.

Foyle, på NRK1 kl 21:20
— Klassisk, detaljrikt og smart skrevet. Christopher Foyle leverer fremdeles noe av den sterkeste krimen vi får på TV nå om dagen. Les min anmeldelse av hele sesongen hos Aftenposten.

Kon-Tiki, på TV 2 kl 21:45
— Det gikk litt sport i å kritisere Kon-Tiki da den ble sluppet i 2012, men jeg synes det var en medrivende, spennende eventyrfilm med flotte bilder. Historien om Thor Heyerdahl med crew som seiler over Stillehavet vil alltid være fascinerende saker, om det er doku eller dramatisert. Smart av TV 2 å plassere denne megasuksessen av en urnorsk fortelling som underholdning sent 1. påskedag.

Sherlock, på TV6 kl 23:10
— Så det er her i utkanten av kabel-TV Benedict Cumberbatch oppholder seg i påsken! Den mystiske kanalen TV6 – en anonym kanal i Viasat-systemet – viser andre episode i sesong 2 av nye Sherlock, altså den basert på Hunden fra Baskerville.

Sigerherren Winston Churchill, på NRK2 kl 23:35
— Du har alltid plass til enda en dokumentar om Winston Churchill i livet ditt, selv om originaltittelen Churchill: A Giant Of The Century har fått den litt mer subtile oversettelsen Sigerherren Winston Churchill: “Winston Churchill er for mange sjølve symbolet på forsvaret av den frie verda i kampen mot Hitler. Men livet hans var fullt av opp- og nedturar. Han hadde mange fleire sider enn det ein fekk sjå i media og høyre gjennom dei berømte talane hans. Denne dokumentaren kastar eit nytt lys over ein fargerik, underleg, paradoksal og fengslande personlegdom.”