Julsesøndag og TV-tips


Will Smith i en perfekt underholdningsfilm, dokumentarer om Sør-Amerika og WW2, Jack Black i sur toppform, Russell Crowe stjeler fra de rike. Her er søndagens TV-tips.

Sør-Amerikas ukjente historie, på NRK1 kl 09:00
— Tidlig opp for lang søndagsfrokost, da passer det fint med denne britiske dokumentaren. “Arkeologen Jago Cooper leter etter sannheten bak legenden om El Dorado. Jakten fører ham ut på en reise fra Bogota til den karibiske kysten gjennom områder der Musica- og Taironafolkene engang levde. Forholdet de hadde til gull er fortsatt vanskelig å fatte for oss i vår sivilisasjon.”

Hamlet, på TV 2 Filmkanalen kl 18:35
— Mel Gibson som den danske prinsen Hamlet i Shakespeares udeødelige stykke? Fungerer overraskende bra, lett og underholdende filmatisering.

Men In Black, på NRK3 kl 20:40
Av og til tenker jeg at Men in Black er tidenes mest perfekte underholdnignsfilm. SOm en slags blueprint for hvordan en moderne popcorn-film skal være. Historien om de to agentene (Tommy Lee Jones og Will Smith) som jakter på rogue aliens er morsom, actionfylt, bisarr og ser dritlekker ut. Og som bonus får du han som spilte Leonard Lawrence/Menig Pyle i Full Metal Jacket i en hysterisk rolle.

Robin Hood, på NRK3 kl 22:15
— Russell Crowe og Ridley Scott fikk aldri den store anerkjennelsen for denne mørke filmatiseringen av Robin Hood-historien, kanskje ble det for lite heroisk og for tydelig forsøk på å batmanbeginsifisere den kjente figuren som stjal fra rike og ga til fattige? Uansett er Robin Hood en fryd for øyet, Crowe er som vanlig god, og filmen er finfin avslutning avslutning på en lang helg. Husk å skru på surround og sub, her er det lydkvalitet av en annen verden.

High Fidelity, på TV 2 Zebra kl 23:55
— Eller forresten, man kan ikke avslutte helgen når High Fidelity er på skjermen! Jack Black og John Cusack driver platebutikk med stor iver, sarkasme, kjærlighet og svartsinn, og dette er platenerdfilmen over alle. Basert på Nick Hornbys roman av samme navn.

Andre verdenskrig – de ukjente historiene, på NRK2 kl 00:00
— Suveren dokumentarserie som har rullet på NRK i det siste, om litt ukjente historier fra andre verdenskrig. Det blir jo ikke bedre? Dette er episode 5 av 10: “USA er på offensiven, men det er for tidlig å håpe på seier. Charles Scheffel blir truffet på vei inn mot strendene i Normandie og sendt til et sykehus i England. I Stillehavet følger krigsreporter Robert Sherrod med på invasjonen av Saipan der japanske sivile havner midt oppe i krigshandlingene.”