TV-tips, med historietime og klassikere

pulpfiction1Historietime med The Frank, min favoritt Sherlock Holmes, stjernespekket Afghanistan-krigsdrama, en av tidenes beste filmer fyller tyve år. Her er dagens TV-tips.

200 år på 200 minutter, på NRK2 kl 12:30

— Reprise av Frank Aarebrots mesterlige foredrag fra fredagskvelden, hvor han gikk gjennom de 200 siste årene av Norges historie på 200 minutter. Det vil si, han brukte 199 minutter og 52 sekunder, såvidt jeg husker. Underholdende og lærerikt og tidvis veldig morsomt. Dagens heteste tips. PS: Du kan gjerne skru på noen minutter ut i sendingen, for åpningsintervjuet og verdenshistoriens mest irriterende kor av overivrige studenter kan du med fordel gå glipp av.

Sherlock Holmes – den adelige ungkarl, på DR1 kl 13:35
— Aiaiai, min gamle favoritt-Sherlock Holmes er tilbake på TV! Jeremy Brett var perfekt som Baker Street-detektiven før Benedict Cumberbatch gjorde krav på rollen med Sherlock-serien. Anbefaler denne til alle fans av tidenes beste detektivkarakter, samt dere som er nysgjerrige etter å ha tittet på Sherlock.

Løver for lam, på TV 2 Filmkanalen kl 21:00
— Seriøst stjernespekket drama fra 2007 om Afghanistan og amerikansk politikk. Tom Cruise, Robert Redford og Meryl Streep spiller de voksne, mens Michael Peña (undervurdertalarm!) og Andrew Garfield er de unge stjernene. Filmen handler om en politiker som sender unge soldater i døden, en professor som diskuterer retorikk med sine elever, og soldater som blir drept på slagmarken i Afghanistan. Løver for lam ngen stor film, den har blant anent svake 6.2 hos IMDB, men slettes ikke dum tidtrøyte med sterke skuespillere.

Die Another Day, på Max kl 21:30
— Ingen søndag uten James Bond? Neida. Pierce Brosnan var en gang i tiden en perfekt James Bond (tenk Goldeneye), men når han var kommet til siste film var det på tide at noen andre tok over. Likevel er Die Another Day, som Løver for lam, ingen dum måte å tilbringe søndagskvelden på. Det er tross alt verdensherredøme, Halle Berry, cocktails og actionscener over hele kloden vi snakker om.

Pulp Fiction, på Viasat 4 kl 22:00
— En av våre favorittfilmer noensinne fyller tyve år nå i 2014! Pulp Fiction revolusjonerte filmmanus og Hollywood-tankegang da den le sluppet i 1994, og tyve år senere er det fremdeles en frisk, velskrevet, spennende, sexy og briljant film. Aslak skrev denne saken om Pulp Fiction i fjor, verdt å lese.

Dokument utifrån – Betala eller vi dödar dem!, på SVT2 kl 22:10
— Dokumentar på svensk TV? Det lover ofte bra. I kveld er det gisseldrama i Sinai-ørkenen som står på plakaten: “Israelisk dokumentär från 2013. I Sinaiöknen sitter 100-tals eritreanska flyktingar fängslade hos utpressare som begär stora lösensummor av deras släktingar. Genom mobilsamtal låter de anhöriga höra när deras nära och kära torteras.”

Samurai sikkerhet, på TV 2 Zebra kl 22:55
— Odd-Magnus Williamson og Henrik Elvestad i ny TV 2-komedieserie om et sikkerhetsselskap som består av udugelige folk med voldsomt ego. En kompis sa at dette var beste norske sitcom på lenge (han så alle episodene på Sumo), så da stoler jeg på ham.

Jødar og muslimar, på NRK2 kl 23:15
— Dokumentar på NRK, virker spennende: “I 721 kontrollerte muslimane store landområde mellom Indusdalen i aust til Pyreneane i vest. Dette var starten på ein kulturelt sett rik periode, og ein av grunnane var den gode kontakten mellom jødane og muslimane. Men i det 11. og det 12. hundreåret endra alt seg gradvis. Og toleransen vart erstatta av tvangskonverteringar. (2:4)

Rome på NRK2, fra kl 00:05 – 04:20
— Denne litt glemte HBO-serien er verdt å se igjen, det handler om herrer og slaver og intriger og kriger i det gamle Rom. NRK2 sender fem episoder på rappen i natt.