TV-tips på en tilbakelent søndag

David Fincher i svensk toppform, verdens beste film (?), hvordan lagre atomavfall, portretintervju med The Stellan, og Denzel som narkokonge. For en strålende TV-søndag dette blir!

Judarnas och muslimernas gemensamma historia
, på SVT2 kl 18:00

— Hey, kanskje folk kan lære noe om muslimer og jøder før de utbasunerer alt mulig rart i kommentarfelt og hvor det måtte være? Da er nok denne dokumentaren et fint sted å begynne: “Rötterna 610-721. Många tror kanske att judar och muslimer har varit fiender i all evighet. Men historien visar att det är en relativt ny företeelse, knappt 150 år gammal. Programmet motbevisar möjligen en och annan historisk fördom.”

Atomavfall – et evig problem, på NRK2 kl 20:05
— Mulig det bare er meg, men det er utrolig fascinerende å lese/se alt som har med atomreaktorer å gjøre. Enten det er krimromanen The Boy From Reactor 6, gamle Tsjernobyl-dokus eller programmer som denne sveitsiske dokumentaren: “Sveitsisk dokumentar. Å finne lagringsplass til livsfarlig atomavfall er en stor utfordring. Kineserne leter i ørkenen, og både i Sveits og Sverige har et lokalsamfunn akseptert å ta i mot slikt avfall. I Tyskland og Storbritannia har folk protestert, mens i New Mexico ser en ordfører at kommunen hans kan tjene på avfallet.

Frihetens regn/Shawshank Redemption, på TV 2 Zebra kl 21:00
— Mange regner dette som tidenes film, og kollega Aslak fikk svar fra folkedypet da han spurte det viktige spørsmålet: Er det bare vi som digger Frihetens regn? Perfekt søndagsfilm.

Einstein & Eddington, på NRK2 kl 22:45
— Dette ser da ut som et vanvittig kult TV-drama, så vi anbefaler usett. Må i hvert fall sjekkes ut etter dette innsalget fra NRK: “Am. drama fra 2008. Under første verdenskrig utviklet Eddington, en ung britisk vitenskapsmann, og Einstein, som da var en ukjent men briljant fysiker, et samarbeid av stor betydning. De hadde helt ulike måter å arbeide på, men snudde likevel Newtons ideer om universet på hodet. De tok store sjanser og sto overfor en rekke private og offentlige utfordringer.”

The Girl With The Dragon Tattoo, på Max kl 23:05
— David Finchers noe undervurderte og mørke filmatisering av Stieg Larssons sensasjonelle suksessroman Menn som hater kvinner. Daniel Craig og Rooney Mara er briljante i hovedrollene som Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, og det er bare å lene seg tilbake å nyte denne amerikansk-svenske thrilleren. Bonus for sjukt bra musikk fra Trent Reznor og Atticus Ross. Obskurt funfact: Rooney Maras familie på morssiden stiftet Pittsburgh Steelers, mens familien på farssiden stiftet New York Giants. Hun har altså offisielt lov å heie på to NFL-lag.

Filmbonanza, på NRK1 kl 23:15
— NRKs mann i mørket, Vegard Larsen, har laget et portrett av Stellan Skarsgård. Mannen, myten, pappaen, legenden og den briljante skuespilleren. TV-lisens er ikke så gærnt når NRK hoster opp slike programmer.

American Gangster, på TV3 kl 00:00
— Denzel Washington som narkogangsteren Frank Lucas, og Russell Crowe som politimannen som prøver å få has på ham. Storslagen, underholdende, mørk og snappy. Fint alternativ sent på kvelden.