TV-tips på den første aprilsøndagen

rambo-first-blood-part-ii-07Klassisk Sherlock Holmes, John Rambo på hevntokt, sterk vitenskap, jøder og muslimer, gærne dansker. Her er dagens TV-tips:

Sherlock Holmes – de fires tegn, på DR1 kl 15:10
— Danskenes rikskringkasting fortsetter med søndagsvisning av denne altfor glemte serien av Sherlock Holmes-historiene. Obligatorisk for både gamle krimfans og nye Sherlock-supportere: “Sherlock Holmes keder sig. Måneder er gået siden hans sidste sag. Men så opsøges han af den smukke arving Mary Morstan. Det er slut med kedsomheden – jagten kan begynde.”

Judarnas och muslimernas gemensamma historia, på SVT kl 18:00
— Tredje episode i denne flotte franske dokuserien om forholdet mellom jøder og muslimer opp gjennom historien: “Brytningen 1789-1945. Många tror kanske att judar och muslimer har varit fiender i all evighet. Men historien visar att det är en relativt ny företeelse, knappt 150 år gammal. Programmet motbevisar möjligen en och annan historisk fördom.”

Cosmos, på National Geographic kl 19:00
— I disse dager, hvor eventyrfortellere som seiler under religionsflagg prøver å fortelle oss fantasy-historier om hvordan verden ble til, er det viktig med harde fakta og tung vitenskap. I den klassiske amerikanske serien Cosmos (dette er den nye oppdaterte versjonen) får vi dette presentert på mest medrivende vis. Kan ikke anbefales varmt nok, her er dagens episode, When Knowledge Conquered Fear: “80-tallets store vitenskapseerie er tilbake i ny form. Astrofysiker Neil deGrasse Tyson tar deg med på en fantastisk reise i universet.”

Westworld, på TCM kl 21:00
— Yul Brunner i regi av Jurassic Park-forfatter Michael Crichton i en herlig scifi-thriller fra 1973. To kompiser drar til en feriekoloni hvor man kan velge å være i det gamle Rom, middelalderen eller western-verden, alt iscenesatt med roboter som simulerer verden de besøker. Det går selvsagt galt, veldig galt! Tung inspirasjon for filmer som Total Recall og The Matrix.

Rambo – First Blood 2, på Max kl 21:30
— Sylvester Stallone laget sterkt krigsveteran drama med den første filmen om John Rambo. I oppfølgeren er det tilbake til Vietnam for å hente glemte krigsfanger, og her snakker vi hevnerfilm med tortur og jungelkamp av drøyeste og mest actionfylte sort. Når jeg ser Rambo 2, slår det meg at den ultimate cagefighten hadde vært John Rambo vs Jack Reacher – og kun én mann får forlate buret i live. Jeg er genuint usikker på hvem jeg skulle satt pengene mine på.

Forfulgt, på TV3 kl 23:00
— Denne danske dokumentarserien er både creepy, spennende og tankevekkende. Hør bare på dagens program, som er episode 2 i første sesong: “31-årige Maria mottar trusselbrev flere ganger i uken fra sin eks-kjæreste, og en rekke mystiske personer som hun ikke kjenner. Disse personene utgir seg for å være fra Hells Angels støttegruppe AK81. Flere og flere dansker opplever dessverre å bli forfulgt, enten via oppringninger, SMS, sosiale medier eller fysisk overvåkning. I denne serien får vi møte noen av ofrene. I hver episode blir selve forfølgelsen dokumentert og vi får se hvordan dette kan ødelegge noens liv. Dansk TV3 er med hele veien og alle videoopptak er virkelige. Helt til slutt i hvert program konfronteres stalkeren med TV-teamet, i håp om å stoppe forfølgelsen og etter hvert hjelpe de andre ofrene for lignende ting.”