For hvert sekund mennesket nærmer seg to timer på maraton, stiger spenningen. Two Hours dokumenterer det vilt spennende racet mot den magiske grensen.
Tidligere denne sommeren funderte jeg over to spørsmål: Når kommer et menneske til å løpe en maraton på under to timer, og hvor spennende er det mulig å skrive en bok om racet mot den magiske grensen?I Two Hours: The quest to run the impossible marathon forsøker journalisten Ed Caesar å gi svar på begge spørsmålene.
Han følger historien til kenyaneren Geoffrey Mutai, som løp Boston Marathon på utrolige 2:03:02 i 2011. Tiden var langt foran daværende verdensrekord, men Mutai måtte bittert leve med at Boston Marathon ikke er godkjent til verdensrekord, blant annet fordi løypen ikke begynner og slutter samme sted.
Dermed blir resten av karrieren hans jakten på verdensrekord, samtidig som løpemiljøet stadig høyere mumler om hvorvidt den magiske grensen på to timer kan brytes. Et slikt løp vil ha enorme konsekvenser for alle involverte, enten det er Adidas og Nikes skoimperium, løperne selv eller forskningen på hva en menneskekropp kan tåle.
Caesar bygger effektivt opp Two Hours som en slags dokuthriller. Han oppsummerer forskningen som er gjort på området, samtidig som han borrer dypt i psyken til Mutai og andre løpere, men han slipper aldri målet av syne: to timer. Er det mulig? Når skjer det? Two Hours blir dermed en mye mer spennende bok enn løpeklassikere som Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping av Haruki Murakami og Født til å løpe av Christopher McDougall, og en garantert vinner enten du sløver i sofaen bak dørstokkmilen eller jobber iherdig for personlig rekord på Oslo Maraton til høsten.
Her er noen strømmetips i samme sjanger:
Barkleys Marathon: the race that eats its young (2014)
— Historien om klodens hardeste og minst tilgjengelige løp (160 km gjennom skog og kratt) er en av de mest underholdende og morsomme dokumentarene Netflix har å by på.
Made to be broken (2017)
— Karl Meltzer har en drøm om å sette verdensrekord på Appalachian Trail. Ultraløperen har forsøkt to ganger, og tredje gang må da gå? Denne dokumentaren følger ham på de 3 500 kilometerne mellom Maine og Georgia. Sees på Netflix.