USA: Fem byer – fem forfattere


Helgetips. Vi gir deg fem amerikanske krimforfattere som elsker byen sin.

I OP-5 elsker vi USA og det meste landet har å by på, og vi er selvsagt også meget begeistret for amerikansk krim. Men mest av alt elsker vi når forfattere bruker byen de bor i eller er fra, og ikke bare har byen sin som kulisse, men som en viktig rolle i historien. Så helgens anbefaling er fem amerikanske forfattere som skriver briljant fra byen sin:

Boston: Dennis Lehane
– Glem Mark Wahlberg og Matt Damon og hun damen til Alec Baldwin i 30 Rock, Dennis Lehane er kongen av Boston. Denne irske byen nord for New York, hvor mafiaen styrer, arbeiderklasen strever og New England Patriots vinner. Du har kanskje sett noen av filmene som er basert på bøkene til Lehane, Mystic River, Gone Baby Gone eller Shutter Island? Feiende flotte alle sammen, men Boston kommer virkelig til live i bøker som A Drink Before The War og Sacred. Visste du forresten at Dennis Lehand skrev manus for The Wire?
Anbefalt bok: Jeg elsker filmatiseringen av Gone, Baby Gone, men boken er virkelig en av de beste jeg har lest noensinne. Detektivparet Patrick Kenzie og Angie Genaro leter etter Amanda, en liten jente som har forsvunnet fra familien sin i et av Bostons mer belastede strøk. De roter seg inn i en underverden av mafia, barnemishandlere og generelle mishandlere, og Gone Baby Gone er så sosialrealistisk og gripende og fengende at Mankell og alle skandinaver bare kan legge fra seg skrivemaskinen.
Kjøp Gone Baby Gone for 59 kroner her
Les også: fete filmer fra Boston

Washington DC: George Pelecanos
– George Pelecanos er gresk-amerikansk, og skriver gnistrende fra USAs hovedstad. Vi følger et fargerikt galleri av folk, mange med samme avstamming som forfatteren. Det begynner med Nick Stefanos, før Dimitri Karras og Marcus Clay dukker opp utover i bøkene til Pelecanos.
Anbefalt bok: King Suckerman, en av de fire bøkene i The DC Quartet, er lagt til forskjellige tiår i Washingtons historie. Denne er lagt til 70-tallet, og Marcus Clay driver platebutikken Real Right, og ved en tilfeldighet lander Marcus og hans medarbeider Dimitri Karras midt oppi en narkodeal gone wrong. Dette mens Captain Beefhart pumpes på anlegget, blaxploitation-filmen King Suckerman skal opp på kino, og rasemotsetningene i byen er på kokepunktet. PS: Pelecanos skrev også for The Wire.
Kjøp King Suckerman for 79 kroner her

Los Angeles: Joseph Wambaugh
– Joseph Wambaugh er 75 år, men skriver morsommere og råere og hippere enn hele redaksjonen i Pitchfork. Wambaugh begynte som forfatter med The New Centurion i 1971, mens han fremdeles var politimann, la opp i 1996, men returnerte med Hollywood-serien sin i 2006. Der følger i en broket forsamling politifolk, skurker, narkiser og utelivskonger i universet rundt en politistasjon i Hollywood. Hysterisk morsomt og usedvanlig velskrevet om glam og uglam i Los Angeles.
Anbefalt bok: I Hollywood Station, den første i Hollywood-serien, begynner det hele med at en juvelbutikk i Hollywood blir ranet med håndgranat, og ledetrådene peker raskt mot en russiskdrevet, shady nattklubb. Politifolkene Fausta Gamboa, Hollywood-Nate (han prøver å bli skuespiller), Flotsam & Jetsam (surferdudes og politipartnere) og Wesley Drubb (rikmannssønn som vil drive med noe ekte) er bare noen av karakterene vi blir introdusert for i Hollywood Station. Tenk Get Shorty møter Entourage.
Kjøp Hollywood Station for 69 kroner her

Miami: Carl Hiaasen
– Det rare med Miami, er at byen virkelig er så drøy og fargerik og atmosfærisk som den fremstilles som i TV-serier som Dexter og CSI: Miami. Og ingen skildrer det skitne livet bak den lekre art deco-fasaden bedre enn Carl Hiaasen. Bøkene hans handler ikke bare om Miami, men tar også for seg Everglades, Key West, Tampa Bay og de andre rare stedene i The Blue Haired State. I likhet med Wambaugh er Hiaasen både morsom og en mester til å veve koko og troverdige plot. Vi snakker The Simpsons møter Pulp Fiction i krimform.
Anbefalt bok: I Native Tongue treffer vi PR-rådgiveren for den falmende fornøyelsesparken The Amazing Kingdom. Der må han deale med Pedro Luz, sikkerhetssjefen som er så bolet at øynene holder på å sprette ut av hodet hans, og mafiasjefen som eier parken og ikke nøler et sekund med å lage falske utstillinger, rive ned fragile dyreområder i Everglades eller kidnappe egne dyr for utpressing. I miksen finner vi også Skint, den tidligere guvernøren som ikke orker leve i korrupte byer, og flytter ut i sumpene for å leve på roadkill og denslags.
Kjøp Native Tongue for 69 kroner her

New York: Harlan Coben
– Nordmenn elsker New York, og Harlan Coben skriver perfekt fra byen. Flyplassthrillerkongen leverer sine beste bøker med Myron Bolitar-serien, hvor sportsagenten Myron og hans styrtrike kompis Windsor Lock Horne III roter seg borti det meste av skurker og mafiosos byen har å by på. Før de selvsagt løser alle problemene.
Anbefalt bok: Drop Shot er nummer to i serien, og starter med at et lik blir funnet utenfor US Open-finalene. Myron finner etter hvert en link mellom den drepte tennisspilleren, som en gang var så lovende, en ny stjerne i tennissirkuset, og et seks år gammelt drap.
Kjøp Drop Shot for under 5 euro her

Har du noen tips til gode byforfattere? Kjør på i kommentarfeltet.