Frykt, avsky, kokain og servil presse: Valgekspert anbefaler valgbøker

I 2008 reiste Harald Klungtveit USA rundt for å følge Barack Obamas vei til Det hvite hus. I dag anbefaler han fire bøker fra amerikanske valgkamper.

Harald Klungtveit er kjent for mange ting blant pressefolk. Han løp i full fart mot regjeringskvartalet da det eksploderte 22. juli, han vinner episke PFU-cagefights mot VGs irriterte slugger Torry Pedersen, og han var en av de norske journalistene som fulgte Barack Obamas valgkamp og -seier tettest i 2008.

klungtveit
Harald Klungtveit på Mile High Stadium i Denver, under Barack Obamas kroningstale på demokratenes landsmøte i 2008.

Husk å bli Facebook-liker av Klungtveit og gjengen i Filter Nyheter. Endorsed av OP-5!

Så når den amerikanske valgkampen nå settes i gang for alvor i Iowa i dag, er Klungtveit vår mann på amerikansk valg. Det vil si: han har på oppfordring anbefalt fire underholdende, spennende og interessante bøker om den amerikanske valgkampen.

Les også: 17 265 norske frimurere kan ikke ta feil: Menneskeknokler er bedre enn mindfulness. Klungtveit om norske frimurere.

Så her har du Harald Klungtveits heteste anbefalinger for det amerikanske valget:

Fear and Loathing on the Campaign Trail ’72 av Hunter S. Thompson
— Sånn 2016-valgkampen egentlig burde ha blitt dekket. Thompson hadde garantert ventet noen år med å skyte seg om han hadde visst at han kunne få sjansen til å skrive om kandidat Trump. Boka er hysterisk morsom, desillusjonert gonzo fra 1972-valgkampen om reporterens lille håp McGovern inn mot demokratenes nominasjon og intenst, frådende hat mot djevelen sjøl, Richard Nixon. (De møtes til slutt i baksetet på en limousine og diskuterer amerikansk fotball!) Men først og fremst en demonstrasjon av hvor treffende politisk journalistikk kan være om man forkaster alle konvensjoner, høfligheter og spin.

Game Change  av John Heilemann og Mark Halperin
— Det finnes nok bedre prosa om valgkamp. Men for oss som har hang-up på 2008-valgkampen er det Woodward-verdige detaljnivået fra alle de anonyme, bitre innside-kildene i kandidatenes nærmeste stab, ubetalelig. Den hadde stor nyhetsverdi på grunn av alle de pikante, godt belagte småskandalene blant annet om Hillary da den kom, men gir ennå et ganske unikt innblikk i moderne valgkamp.

The Boys on the Bus  av Timothy Crouse
— Nå ble jeg minnet på at jeg faktisk ikke har lest hele denne, noe som er en skam. Samme valgkamp som …Campaign Trail, men her følger forfatteren (som var Rolling Stone-reporter) dynamikken mellom kandidatene og pressen, og hvordan journalistene danser etter det gryende spin-apparatets pipe. (Unntatt Hunter S. Thompson, da).

Dreams of My Father av Barack Obama
— “Skriv en bok og dra til Iowa” er det obligatoriske førstesteget for alle wannabe-presidentkandidater, Bøkene er gjerne selvtilfredse plattheter ført i pennen av ghostwritere. Langt mer lesverdige Audacity of Hope var Obamas kalkulerte og visjonære valgkampbok, men noen år tidligere kom den virkelig gode selvbiografien Dreams from My Father. Den er ærlig om faren fra Kenya, mora fra Kansas, oppvekst i Indonesia og på Hawaii og ferden mot storhet, etter å ha røyka gress godt som noen i tenåra (og litt kokain, han droppa heroin fordi han ikke bonda helt med dealeren).