Utflukt: The Butter Burger hos Hamburger America

Siden vi snart flytter hjem til Norge etter noen år i New York, går jeg litt off topic på bloggen for å skrive om utflukter og diverse. Turistguide, notatblokk, dagbok i en slags forening.

Nylig kom New York Times sin prestisjetunge liste over New Yorks 100 beste restauranter ut. Avisens restaurantkritiker Pete Wells rangerer møysommelig sine favoritter fra året som har gått, og det dukker alltid opp noen overraskelser. De siste årene har Wells og New York Times inkludert flere lavterskel spisesteder på listen. Food trucks og gatekjøkken får samme heder og ære som skamdyre 3-stjerners Michelin-restauranter.

Burgertips nederst i saken!

Det var likevel overraskende da Hamburger America dukket opp på 89. plass. Jeg har på kort tid utviklet et nært forhold til dette nyåpnede stedet i MacDougal Street, så jeg ble genuint lykkelig på eier George Motzs vegne. De siste månedene har jeg også forsøkt å steike meg gjennom hans The Great American Burger Book, hvor Motz på entusiastisk vis presenterer omlag 40 regionale burgerklassikere fra rundtom USA.

George Motz er dokumentarfilmskaper, kokk og trivelig levemann, og hans aktivisme for simplifisering av hamburgeren fremstår som jovial aktivisme.

Brød, burger, ost og kanskje løk og sylteagurk er stort sett ingrediensene han bruker på sin egen restaurant. Motz er tydelig motstander av burgere som er så høye at det må ha vært arkitekter involvert. Burgerne skal helst kunne spises fra en hånd. I kokeboken repeterer han på de viktige detaljene. Osten skal være american cheese, prosessert for å smelte perfekt på burger. Fjong blue cheese og fancy europeiske oster har feil smeltepunkt. Ikke tull med kjøttdeigen (80/20-blanding, 80 prosent magert kjøtt og 20 prosent fett), løk og egg er bare ødeleggende. Saltet skal på rett før burgeren går i pannen. Bacon er som oftest for smakfullt, da kan du heller lage en bacon sandwich. La burgeren få frese i fred uten innblanding. Og så videre, og så videre.

The Great American Burger Book er med sin rundreise i USA like mye americana-historie som kokebok, men perfekt verktøy for å utvikle og lære seg grunnleggende burgerteknikk. George Motz er hamburgerens Julia Child, en hyggelig profet for mennesker med tung stekespade. Mantraet hans er altså: skal du ha noe mer enn brød, kjøtt og ost, må du spørre deg selv: blir burgeren bedre av dette?

Jeg har stekt meg gjennom ni av burgerne i boken. En av favorittene er The Butter Burger fra Solly’s Grille i Glendale, rett utenfor Milwaukee i Wisconsin. Der er det nemlig én ting som gjør burgeren bedre. Smør. Om du tror det er en burger med mye smør, tenk igjen. Riktig svar er ekstremt mye smør, og det må være fra stolte, snille Wisconsin-kyr.

Hjertet mitt gjorde et lite hopp da jeg oppdaget at Solly’s-eier Glenn Fieber skulle komme på besøk hos Hamburger America, i anledning at The Butter Burger skulle introduseres som Burger Of The Month. Jeg er usikker på om hjertet hoppet i protest mot smørfestivalen, eller om det var fanboy glede over å få sett dette praktverket av et måltid på nært, autentisk hold.

Stilte meg i kø gjorde jeg uansett! Faktisk var jeg så tidlig ute at jeg ble nummer to, og fikk velge en krakk i baren. Der ble jeg plassert rett ved siden av George Motz stekestasjon, og jeg kunne formelig strekke hånden litt ut og ta på de store smørpakkene som lå stablet ved siden av George. «Reach out and touch faith!» nærmest visket de gule mursteinene av smør til meg.

En av tingene jeg elsker ved Hamburger America er hvor utrendy stedet er, selv om det er blitt voldsomt populært på Instagram og blant byens armeer av matinfluensere. Lokalet i Macdougal Street i Greenwich Village/SoHo er innredet i enkel kaféstil. Det er sitteplasser ved vinduet og noen bord bak i lokalet, men det er gøyest å sitte på en av de femten barkrakkene rundt kjøkkenet. Der ser man godsakene bli stekt, kjenner stekeosen fra burgere som blir smashet, og bevitner de myke potato rolls-ene komme ut av brødristerne sine 

Burgeren koster $8, fries er $4.5. I en by hvor ingen skammer seg for å ta 400 kroner for en burger og prisnivået er verdens høyeste, er det en veldig god deal. George Motz selv står ofte bak disken, smiler og steker og slarver med kundene mens kona går rundt og sørger for at alle kundene har det de trenger. 

Rundt meg var matbloggere fra Sveits, burgerinfluensere som har kravlet ut av hipsterredet, bransjvenner av Motz, tilfeldige forbipasserende og en god gjeng arbeidere som var innom for å plukke opp dages lunsj før de skal fortsette å borre hull i New Yorks gater.

Så kom en godt voksen kar inn døren. Under en velfrisert bart smilte han forsiktig, og så seg rundt. Øynene hans lyste opp da han så George Motz og kona. Glenn Fieber fra Solly’s Burger var på plass.

Fieber overtok Solly’s Burger fra sin svigerfar, og gjør det universet har utpekt ham til. Sørge for at de innfødte i Glendale får sin Butter Burger. Burgeren ble oppfunnet hos Solly’s på 1930-tallet, og oppskriften er enkel. Lag én vanlig burger. Ta på en god dose sautert løk, tilberedt som om den skulle i løksuppe. Når burger er klar, og du skal legge på toppen av brødet, stryker du to-tre store spiseskjeer med ordentlig Wisconsin-smør på insiden av det brødet. Når du lukker burgeren, smelter smøret døsig over hamburgeren og tallerkenen.

Mens George sto og gjorde det foran meg, hoppet hjertet enda en gang av skrekk og fryd. «Jeg prøvde å lage denne hjemme, men innser nå at jeg brukte altfor lite smør», sa jeg i en tone som er både imponert og full av frykt. George smilte. «Ja, det er derfor du kommer her! Det er litt som å bli operert. Om du gjør det på deg selv blir det neppe vellykket. Du trenger en kirurg til å ta avgjørelsene og bruke kniven. Når man lager Butter Burger til seg selv vil man alltid ta på for lite smør, det er sånn vi er».

Han smalt på lokket på burgeren, og smøret smeltet nedover løk og kjøtt og smyger inn i den nederste biten av brødet. En ekte Butter Burger må spises med en gang, for det blir fort slafsete. Smaken? Aldeles nydelig. Salt kjøtt og mykt, rikt smør får hovedplassen, mens løken giør litt søt motstand og brødet klarer i desperasjon å holde hele greiene sammen. 

Jeg slo av en prat med Glenn, som gjorde seg klar til å ta en økt med smørskjeen og stekespaden. Hvor mye smør pløyer de gjennom på en uke på restauranten hjemme i Glendale, Wisconsin? Han anslår nærmere 75 kilo. «Vi tenkte å trykke T-skjorter med «We support local farmers», for det er jo akkurat det vi gjør! Vi holder kyrne i Wisconsin i live», smiler han mildt og setter blikket på Georges stekestasjon.

Jeg overlot setet mitt til nestemann i køen, og ruslet ut på en lang gåtur for å la Glenns berømte smørburger få litt motstand. Jeg er ikke så glad i eller flink til å ta bilder på spisesteder, så her er bare noen klikk fra hjørnesetet mitt.

Her er et par andre burgertips i New York. Jeg påstår på ingen måte at dette er en kåring av de beste, bare noen favoritter . Jeg skal fylle inn med et par andre senere, har noen på besøkslisten som må testes.

Burgerhead
353 6th Ave, West Village, Manhattan

Denne nyåpnede sjappen lager enkle, ferske, ekstremt smakfulle burgere som er kullgrillet. Stedet ligger rett ved Joe’s Pizza – hvor Tobey Maguires Peter Parker jobbet og fikk sparken – og den berømte basketbanen West 4th, så her kan man lett planlegge en familieutflukt for legendarisk gatesport og matturisme.

JG Melon
1291 Third Avenue, inngang på East 74th Street, Upper East Side, Manhattan

Klassisk burgerkafé på Upper East Side. Alt interiøret er vannmelonbasert, dukene er rutete og burgeren er enkel og velsmakende. Ble brukt som location for et av møtene mellom Meryl Streep og Dustin Hoffman i Kramer vs. Kramer.

Shake Shack
Madison Square Park ved 23rd Street og Madison Avenue

Originalen i Madison Square Park er fremdeles en klassiker, og franchise-filialene som er overalt gjør også jobben.

Corner Bistro
331 West 4 th Street

Hamburgerrestaurant og nabolagsbar med øl og topp stemning. Visstnok stjal Shake Shack oppskriften herfra da de startet imperiet sitt. Nydelig gammeldags interiør og jovial service. Har blitt litt dyrere enn før pandemien.

7th Street Burger
91 E 7th St og rundt om i byen

Den nye Shake Shack? Smash burger-sjappe fra East 7th Street som nå er blitt franchise. Konseptet er ekstremt enkelt. Enkel eller dobbel burger. Fries. Godt alternativ til McDonalds, Burger King osv.

Miznon
Chelsea Market, 435 W 15th St

Prøv den brettede burgeren i pita. Da er du mett resten av dagen, og kjenner smakene i dagevis. Overpriset, men velsmakende israelsk gatemat. Kjede fra Tel Aviv som også har noen filialer i New York.