Sex, løgn og maktkamp: USA-valg spesial!


Bak denne presidentkandidatens fasade skjulte det seg en kåt løgner som var utro mot sin kreftsyke kone. Vi anbefaler valgkampbøker!

Om en drøy uke er det duket for valg i USA. Og det blir garantert dramatisk nok, men i dag skal jeg anbefale noen bøker om det som skjer før selve valgnatten: valgkampen.

Dørgendes kjedelig, tenker du? Åneida, historien om amerikanske valgkamper er like skitten som Fifty Shades Of Grey og spennende som Haisommer.

The Politician: An Insider’s Account of John Edwards’s Pursuit of the Presidency and the Scandal That Brought Him Down av Andrew Young (2010)
— Jeg er faktisk ikke helt ferdig med The Politician, leser den nå etter tips fra NRK-kollega Christian Finnskog. Men det jeg har lest så langt er helt fabelaktig. The Politician handler om John Edwards, den ultrakarismatiske sørstatspolitikeren som først var visepresidentkandidat for John Kerry, før han bestemte seg for å gå for presidentjobben selv i 2008.  Men bak den perfekte fasaden av familie, hvite tenner og fornuftig politikk, lurte en kåt løgner som var villig til å gjøre hva som helst for å nå målet om å bli president. Mens konen var døende av kreft, satte han barn på en elskerinne, og fikk kompisen/kollegaen Andrew Young – gift familiemann han også – til å ta på seg farsansvaret i pressen for det stakkars nyfødde barnet. Til slutt innså Andrew Young at nok var nok, og fortalte alt han viste om Edwards bruk av valgkamppenger til å dekke over elskerinnehistorien til FBI, og Edwards ble latterliggjort og mistrodd og til slutt tiltalt for korrupsjon. Andrew Young skrev så denne boken, som er juicy, interessant, morsom og tidvis sjokkerende.
Her selger Amazon boken

Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime av John Heilemann og Mark Helpherin (2010)
– Valgkampen mellom John McCain og Barack Obama må være den amerikanske presidentkampen som er dekket grundigst her hjemme i Norge? Så de fleste karakterene i Game Change skulle være kjente her hjemme også: Sarah Palin, Bill og Hillary Clinton, Barack Obama, John McCain og så videre. Game Change, som for øvrig også er blitt spillefilm, tar for seg Barack Obamas kamp for å bli president, først mot Clinton-dynastiet, som ble vilt fornærmet av jyplingen fra Illinois som forpurret planene om å gjør Hillary til tidenes første kvinnelige president i USA, så mot McCain/Palin. Vanvittig kildetilfang og innsidehistorier gjør Game Change til en av de mest dyptpløyende og spennende bøkene jeg har lest om amerikansk politikk. Spennende som den beste thriller.
Grei pris hos Amazon på Game Change

Fear And Loathing On The Campaign Trail ’72 av Hunter S. Thompson (1973)
– Tenk deg Hunter S. Thompson-galskapen fra Fear And Loathing In Las Vegas lagt til den politiske verden? Denne boken er ikke så langt unna, her får vi Thompsons høyst originale versjon av demokratenes primærvalg, hvor Hubert Humphrey og andre gjorde sitt beste for å stikke kjepper i hjulene for George McGovern. Thompson skriver rått og morsomt fra valgkampen, og ender som seg hør og bør opp i kaotiske og komiske situasjoner, samtidig som han skriver presise analyser av amerikansk politikk. Boken er basert på artikler Thompson skrev for Rolling Stone.
Fear & Loathing hos Amazon