Vi lager en alternativ slutt på Forbrytelsen

Så var Forbrytelsen over. Eller er den egentlig det? Hva synes vi om danskenes flaggskip? (SPOILERS, så klart)

Altså, vi på OP-5 liker Forbrydelsen 3. Søren Sveistrup og hans folk har skapt et unikt univers av eksentriske personligheter, drama og kriminalitet i et mørkt København. Serien ser fantastisk ut, den er velspilt og drivende, på sitt beste nesten hypnotisk. Ser man alle tre sesongene under ett, kommer et episk bilde av det moderne Danmark til syne. Men dem man elsker, tukter man som kjent også.

Et Norge sulteforet på god og relevant tv-dramatikk får ta det som et stort kompliment at de valgte å legge den dramatiske slutten til Rogalandsfjordene. Så styggvakre har de fjordene selvsagt aldri sett ut når NRK Drama filmer dem. Som vi har spurt før: Bruker de danske fotografene andre linser enn dem her hjemme? (hilsen frustrert skattebetaler)

Men: Forbrytelsens svakheter ble ikke mindre tydelige i siste avsnitt. Hvorfor fikk Robert Zeuthen være med politiet på gjerningsstedet? Hvorfor fikk han være bevæpnet? Det er jo helt fullstendig latterlig, selv innenfor politikrimmens nokså romslige idé om troverdighet. Det samme gjelder at Zeuthen fritt fikk forlate Norge omtrent umiddelbart etter at han hadde vært involvert i en drapssak.

Sarah Lund døde ikke, slik jeg og mange andre hadde trodd. Der synes jeg faktisk manusforfatterne gjorde rett. At hun henrettet Niels Reinhardt fordi hun forstod at han hadde for mange mektige beskyttere var et sjokkerende og kult grep. Helt uventet også, fordi den type rettferdig hevner-moral slett ikke er noe vi forbinder med Lund.

Jeg håper likevel ikke Søren Sveistrup går i den fristende fella å lage en sesong 4. Jeg har lenge ment at Lunds halvautistiske og empatiløse personlighet går på tomgang. Uten henne er det vanskelig å tenke seg hvordan serien skal fenge.

Som noen av dere kanskje har merket, har vi blitt litt høye og mørke her på OP-5 (ok, kremt, ikke Asbjørn) I forrige uke var jeg skamløs nok til å foreslå at Homeland burde byttet fiende fra Al-Qaida til den iranske revolusjonsgarden. Så hvorfor ikke si noen ord om hvordan Forbrytelsen kunne løst slutten?

Niels Reinhardt ble hovedmistenkt i episode 8, altså to episoder før finalen. I henhold til vanlig krimdramaturgi burde plottet tatt en siste vending, som for eksempel at Reinhardt havnet i trøbbel fordi han lojalt dekket over sjefen Robert Zeuthen. Jeg satt og ventet på at Robert var den virkelige skurken. Ville ikke det vært kulere? Hele handlingen ble sparket i gang fordi nettopp hans datter ble kidnappet. Hvis Lund skjøt ham ville dramaet og tragedien vært mer fullkommen også, synes jeg, for som seere har vi investert langt mer følelser i ham.

Og hva med en sluttscene der det kom for en dag at Borch var faren til Sarah Lunds sønn, og dermed var blitt bestefar? Ville ikke det vært en perfekt måte å ri inn i solnedgangen? Litt cheesy, kanskje, men sånn er jo serien også.

Vel. Nå er det uansett over. Hva tenker dere?