Vikings S01E01: svenske Ragnar hisser opp Jarl Haraldson

Seerne flokket til da Vikings hadde premiere denne uken. Vi har sett første episode på HBO Nordic.

Nå begynner HBO Nordic omsider å betale seg her i gården. Hver mandag er det nye episoder av hyllede Girls og oversette Enlightened, her om dagen sjekket jeg noen episoder av Miami-mafiaserien Magic City, og når Game Of Thrones snart starter skal jeg jommen meg kaste meg på den også.

Les mer: 24 timer med HBO Nordic, hva er inntrykket?

Og denne uken er det premiere på History Channel-serien Vikings. Serien er den første skrevne dramaserien for History Channel, og i følge amerikanske medier var det en suksess med til sammen over 8 millioner seere fordelt på to visninger. PS: History Channel måtte unnskylde sine første skrytemeldinger om seertallene, det gikk visst litt raskt i svingene da de skulle slå seg på brystet.

Uansett en bra start for serien og norske Thorbjørn Harr, som dukker opp senere i denne første sesongen av Vikings. Men hva skal man egentlig si om denne første episoden? Her er mine første tanker etter S01E01 av Vikings:

— Vi følger den svenske gårdsbrukeren/krigeren Ragnar Lodbrok og hans lille familie. Ragnar kriger og går generelt rundt og er en nobel type, og er i åpenbar opposisjon til Jarl Haraldson (Gabriel Byrne), som styrer fjorden og distriktet (“Scandinavia”, blir vi fortalt i åpningen. Minus for uspesifisert geografi) med jernhånd. Da Ragnar besøker Tinget sammen med sønnen Bjørn og broren/levemannen Rollo, foreslår Ragnar å seile vest i stedet for øst på neste sommers vikingtokt. Dette er åpenbart et kontroversielt forslag, for jarlen blir rasende. Rebellen Ragnar bestemmer seg for å bygge et eget skip i all hemmelighet, og får med seg den eksentriske båtbyggeren Floki (Gustaf Skarsgård). Dermed er teamet samlet. “Viking team…assemble!”

Saken fortsetter under…

— Åpningsscenen med Ragnar og Rollo som sloss for livet og meier ned den ene motstanderen etter den andre i et episk åslandskap i Estland, forteller oss at dette blir en voldelig, brutal og mørk serie. Slik blir det ikke, i hvert fall ikke i første episode. Det fokuseres mer på Ragnars hjemmeliv med konen Lagertha og sine to barn, og de politiske/personlige implikasjonene som oppstår da Ragnar utfordrer Jarl Haraldson.

Vikings ser bra ut. Det er dystert og mørkt, men også grønt og frodig. Fjordene får vist seg frem (selv om de er filmet i Irland), åsene er storslagne, fjellene ruver og det passer stemningen i serien. Mennesket og naturen og menneskets natur i samme episke bilde.

— Smart av serieskaperne å ha Ragnar Lodbrok som hovedperson, siden han er en mytisk karakter like mye som en historisk karakter. Dermed stiller History Channel seg litt på siden av historien, samtidig som de får markert at dette er fiksjon ikke det vanlige fakta/biografiske greiene de holder på med. Eller som Wikipedia skriver: “Selv om Ragnar Lodbrok ble betraktet som en helt i det norrøne Norden er troverdige opptegnelser om livet hans svært overfladiske og hviler tungt på legendariske fornaldersagaer”. Det gir serieskaper Michael Hirst (mannen bak The Tudors, blant annet) kreative friheter som kan komme godt med. Så får vi se om Ragnar Lodbrok blir spist av slanger som i de norrøne legenden om ham.

— Når det er sagt, slo det meg i løpet av denne første episoden av Vikings at grunnkunnskapen om vikinghistorie – både den noenlunde dokumenterte og den som bygger mer på legender – er for svak. Så om noen har noen gode standardverk å anbefale, settes det pris på tips i kommentarfeltet. Og om noen med doktorgrad eller superpeil på norrøn historie har lyst å skrive en kommentar er det bare å ta kontakt.

— Skuespillerne da? Ragnar-skuespiller Travis Fimmel sin biografi begynner urovekkende med å fortelle at “He is best known for his high-profile Calvin Klein campaign, for co-starring opposite Patrick Swayze in TV series The Beast…” før det legges til at han nå er kjent for “…his break-out role as the lead in the History Channel’s Vikings“. Man blir jo fort skeptisk av slik lesning, men glem ikke at Brad Pitt begynte som Levis-gutt og han barbaren i Game of Thrones begynte som Hawaiian Tropic-modell og tidenes yngste i Baywatch-speedo. Og Fimmel klarer seg bra ved siden Clive Standen som Rollo og Kathryn Winnick som konen Lagertha. Stoisk og selvrådig og med et åpenbart guttete evetyrglimt i øyet. Utseendemessig ser Ragnar og Lagertha ut som tidenes hipsterpar: Jørgen Munkeby fra Shining og en røff utgave av Scarlett Johansson, men vikingene var jo kjent for å være forfengelige, så det går finfint. Gustaf Skarsgård (han Skarsgård-broren som spilte i Kon-Tiki. Fun fact: Stellan Skarsgård har seks sønner og to døtre) er dog herlig eksentrisk/koko som Floki (eller var det Floke?), denne underlige og briljante båtbyggeren som skal være avkom av selveste Loke, og Gabriel Byrne har akkurat den onde autoriteten man forventer. Jeg gleder meg til å se Thorbjørn Harr måle skjegg og svinge sverd med denne gjengen.

— Men bak alle kulissene, locations og unge lovende skuespillerne, er første episode av Vikings mest av alt spennende, underholdende og dramatisk nok til at man blir interessert i å se videre. Konflikten mellom Jarl Haraldson og Ragnar blir tydelig forklart, sønnen Bjørn Jernside presenteres subtilt, og Lagartha er en tydelig sterk kvinnerolle. For om det skulle være tvil, Vikings er pur underholdning, vi snakker ikke om en sopranosifisering av en vikingfamilie eller dype plotlinjer som vever seg ut og inn av historien. Så vil tiden vise om Vikings klarer å holde på underholdningsnivået. Foreløpig er det så enkelt som at jeg ser frem til at eventyret fortsetter på HBO Nordic neste mandag.

Noen andre som har sett Vikings? Kjør på i kommentarfeltet!