Berlins dramatiske og dekadente mellomkrigstid er blitt til en storslagen krimserie. Vi har lest boken Babylon Berlin er bygget på.
Kommunistene vokser seg sterkere, nasjonalsosialistene marsjerer i gatene og kokainen flommer over på nattklubbene. Samtidig foregår det gjengoppgjør i utkanten av byen, og gangsterne kjemper om territorier. Neida, det er ikke Groruddalen 2017, men Berlin på slutten av 20-tallet, og nå er Volker Kutschers krimserie blitt en av årets største europeiske TV-serier.
Se klipp: kommunister, kokain og krim på NRK
Babylon Berlin er nemlig lagt til Weimar-republikken, denne dramatiske brytningstiden hvor grunnloven ble skrevet, kulturlivet blomstret og nazistene tok sine første harde marsjeringssteg i gatene. For å gi en veldig forenklet oppsummering av de komplekse og betydningsfulle årene.
Hva kan vi forvente fra serien som har kostet 350 millioner kroner, er tidenes største tyske dramaproduksjon, og får sitt norske hjem hos NRK i 2018? Om vi ser på det litterære forelegget, skal vi følge Gereon Rath. Han er nylig overført fra Køln-politiet, og er en ambisiøs, tørst og ung detektiv som prøver å klatre fra Berlin-politiets sedelighetsavsnitt til den prestisjetunge drapsavdelingen.
Det gjør han gjennom å etterforske drap på privaten, ligge med stenografen til sjefsetterforskeren og oppsøke det som finnes av nattklubber, gangstersjefer og eksotiske danserinner. Utgangspunktet er et uidentifisert lik funnet i en bil i Landwehr-kanalen, som dukker opp samtidig som byens politisjef beordrer sine undersåtter til å få kontroll på den boblende byen. Hattebremmene er på snei, drinkglassene klirrer mot hverandre, togvogner med gull er forsvunnet, nazister konspirerer med politiet og kommunister demonstrer voldelig i gatene, mens Volker Kutscher vever plot som minner mer enn bare litt om Raymond Chandlers kjente Los Angeles-noir.
Replikkene er snertne og figurene full av tvilsomme motiver, og den voldelige, dekadente og dramatiske tiden i Berlin er et perfekt historisk bakteppe for en krimserie.
Volker Kutscher har skrevet seks romaner om Gereon Rath, hvorav den første, som serien i hovedsak er basert på, er oversatt til norsk. Opprinnelig het boken Den våte fisken, direkte oversatt fra den tyske tittelen Der nasse Fisch, men i årets nyutgave heter den naturlig nok Babylon Berlin.